14 Aylık Kızım İstediği Olmayınca Ağlıyor

 

Ebubekir_ErtemMerhaba Hocam 14 aylık kızım var. İstediği bir şeyi vermeyince ağlıyor ya da elinden almam gereken bir şey olursa her şeyi ağlayarak çözmesini istemiyorum. Böyle durumlarda nasıl davranmalıyım?

14 aylık çocuk istediği ne olabilir ki vermiyor da ağlatıyorsunuz acaba?

  • Efendim ona zararlı bir şey.

  • E ona zararlı şeyin evde, orta yerde ne işi var?


Çocuk yaşıyor bu evde ve bu çocuk 0-4 yaş arası anneye ve eşyaya:

* istediği vakit

* istediği kadar

* istediği miktarda

* istediği şekilde ulaşabildikçe yaşamdan ve hayattan keyif alır. Ve anne babanın bu keyifli çocuğa ancak TESİRİ olabilir. Ya da klasik tabirle sözü geçebilir..

  • Yok orada elektrik var gitme,

  • Yok orada televizyon var çıkma,

  • Yok orada vazo var aman düşürme,

  • Yok o çekmeceyi çekme sana göre bir şey yok,

  • Yok o kitaplığı boşaltma kitaplar çok önemli,

  • Yok o tezgaha çıkma ıslak orası,

  • Yok suyla oynama,

  • Yok sen şurada dur kıpırdama vs vs ..


Ne yapacak o zaman bu çocuk evde, bir köşede elinde tespih mi çekecek? Sanki çocuklar hoplamaya, zıplamaya, eşyayı ve yaşadığı alanı tanımaya değil de bir köşede sabit tarikat dersi yapar gibi hareketsiz olmaya gelmişler bu dünyaya.. Yapma, hayır, dur dedim sana, bıktım senden, ne biçim çocuksun, sanki çocuk değil bilmem ne vs vs.. Genel itibariyle evde çocukla bu şekilde çatışıyoruz. Sözlerim geneldir aslında, soruyu sorana özel değil...

Ne yapmalı o zaman ya da çözüm nedir?

Bakınız bu dönem (0-4 yaş) çocuğuna sahipsek, evlerimizde tehlike arz eden her ne varsa bunlardan evimizi arındırmalıyız.. Çocuğun MERAK ve HEVES duygusu ile hayatı DENEYEREK tanımasına imkan oluşturulmalıyız..

Elektrik prizleri koruma altına alınmalı, kesici delici aletler evden çıkarılmalı ya da ulaşamayacağı alanlara alınmalı, dolaplar dilediği gibi boşaltıp doldurabileceği özgür ortamlar olmalıdır. Zararlı deterjanlar tek bir dolapta kilitlenebilir ya da mümkünse ulaşamayacağı yükseklikte ki dolapta muhafaza edilmelidir..

Öyle tüm dolaplar kilitlenmemeli, çocuk deli olur kafasını dolaplara vurur. Çünkü merak ediyor anne gelip bir şeyi yani dolap kapağının kolunu tutup çekiyor, içeriden bir şey alıyor ya da içeriye bir şey koyuyor ve kapatıyor. Kendisi de deneyerek onu öğrenmek istiyor fakat bir de ne görsün; kilit takılmış dolaba, engelleniyor..

Siz çocuğun merak duygusuyla heves edip yöneldiği eşya ile olan bağını kuvvetli tuttukça, o vakit sinir stres dayanılmayacak boyutlara ulaşmadan, gayet geniş ve rahat bir anneliğin tadını çıkaracaksınız. Tabii bunda kararlı oldukça yavrunuzda lokum gibi biri olmaya aday olacaktır.

Sorularınız için:

facebook.com/EbabekirErtem

ebubekirertem@hotmail.com


Bunlar da ilginizi Çekebilir

0 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz