Anne misiniz? Yoksa Baba mı?

Evlilik okulunda kadınlara görevler düştüğünden bahsediyor Sema Hanım sıkça.Ben de sitenin çocuk-aile bölümün çocuk kısmına talip biri olarak kadınlara çok iş düştüğüne katılıyorum.Özellikle de “anne” olarak üzerimize düşen çok şey olduguna inanıyorum.

Sema Hanım” kadınlar erkekleştiler “ der bir de. Bunu çocuk eğitimine evriltirsem, anneler baba oldular diyebilirim.Pek çok anne ses tonundan,çocuğuna davranış biçimine kadar babanın tüm rollerini ç/almış durumda.Bunda babaların pek çok yükü annelerin omuzlarına bırakmasının da payı vardır muhakkak.

***

Mehmet Fath Çıtlak Hoca bir konuşmamızda “Çocuklar annelerini o kadar çok sevmeli ki; Allah’ın anneye verdiği kendi sıfatlarıyla çocuk, Allah’ı sevmeyi annesinden öğrenebilsin demişti. Oysa çocuguna sınırlar koyan, sesi kapı dışından taşan, otoriter, çocuğuna şiddet uygulayan annelerin sayısı çoğunlukta ne yazık ki...

Çocuklar şuursuz varlıklar gibi algılanıyor.Çocukların yaptıkları “çocukça “ şeylere müdahale ve kendi karar vermesine müsade etmeme de bu durumdan kaynaklanıyor.Öyle metotlarımız var ki,erkek ve kız çocukları aynı çarkın içinde kendilerini ve etrafı tanımadan büyütülüyor.Sonra kadın ve erkeğin görevleri hatırlatılınca zorumuza gidiyor.

***

Çocuk eğitimi hususunda batı psikolojinin bize dikte ettikleri içine sinmeyen bir anne olarak aradığım şeyi bambaşka bir kitapta bulmuştum dört yıl evvel.

“"Her çocuk islam fıtratı üzere doğar. Anne ve babası onu mecusi,hristiyan ya da yahudi yapar."Bu hadis, hem insaniyet-İslamiyet, fıtrat-Kur'an bütünlüğünün; hem de çocuklara düzeltilmesi gereken bir nesne ve işlenmesi gereken bir hammadde değil, bozulmaması gereken birer kutlu emanet olarak bakmak gerektiğinin bir nişanesidir" diyor "Peygamberin Bir Günü" kitabında Metin Karabaşoğlu.

Yani elimize boş bir sayfa verilmiyor aslında.Biz annelere düşen bize emanet edilen yavrumuzu(yavrularımızı)tanıyabilmek. Bunun için önce kendimizi tanımaya ,sabra ve tefekküre ihtiyacımız var.(Benim yöntemim bu en azından.Bunu daha önceki bir yazımda da zikretmiştim)

Evlatlarımızın ve mallarımızın bizim için birer imtihan vesilesi oldugunu söyleyen Rabbimiz hakkıyla birer emanetçi olmamızı bekliyor bizden.Kaldı ki evlat ve mal ayrıca zikredildiğine göre yavrularımızı mallarımız olarak görmememiz gerektiği gerçeğini farketmemizi istiyor Rabbimiz bence.

***

Anne tüm bunları farketmeye çalışırken babalar ne yapacak? “Babaların çocuklarına yapacagı en büyük iyilik, annelerini sevmektir.” demiş H.Hesburgh .

Babalar eşlerini sevsin, anneler çocuklarına sevgilerini kızgınlıklarından daha çok göstersin ki ,anne baba ve çocuklardan oluşan resimde hepimiz gerçek bir aile olalım inşallah...

tugbaakbeyinan@gmail.com


Bunlar da ilginizi Çekebilir

11 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz