Boşanmanın Ardından Kızımla İlişkim Nasıl Olmalı?

Esselemualeykum

Banu Hanım, 13 yıllık evliliğim bitti. 12 yaşında bir kız çocuğum var.

Annesi ile kalacak. Bu durumda benim baba olarak yapmam gerekenler,

davranış modellerim ne ve/veya nasıl olmalıdır?

Allah (c.c.) razı olsun.

Cevap:

Bir baba olarak bu kaygıları yaşıyor olmanız, iyi bir başlangıç olabilir. Kızım için ne yapabilirim, ona bundan sonra nasıl davranmalıyım, nasıl yaklaşmalıyım diye düşünmek ve cevaplar aramak, babalık rolünüzü doğru bir şekilde yapmak istediğiniz anlamına gelir.

Bir kişi tek bir kişi değildir. Hem eştir, hem babadır, abidir, kardeştir ve evlattır...Her rolümüz aynı düzlemde sürüp gitmez. Bazen tökezlemeler yaşarız, bazen de yaşamamız gerekeni yaşarız. Evlilikte sorun olduğunda, anne babalık rolümüzü de devredışı bırakamayız. Hayatımız boyunca bu sorumluluğu en güzel şekliyle üzerimize almamız gerekir.

Çocukların boşanma olayına verdikleri tepki her yaş diliminde farklıdır. Küçük yaşlarda yani okul öncesinde yaşadıkları duygu, ağırlıklı olarak kaybetme korkusudur. Anne baba boşandıktan sonra onları kaybedeceğinden, yalnız kalacağından korkar. Bu sebeple ona sağlıklı bir açıklama yapılması gerekir. Anne babasını kaybetmeyeceği, sadece artık farklı evlerde oturacakları, istediği ve ihtiyacı olduğu zaman yanında olunacağı açık bir dille ifade edilmeli ve bu kurala da uyulmalıdır.

Boşanmadan sonra belirsizlikler varsa ve çocuğa net bir açıklama yapılmamışsa çocukta hırçınlık ve öfke nöbetleri, içe kapanma, davranışlarında gerilemeler olabilir. Altını ıslatmaya, yemek yemede sorun çıkarmaya, tırnak yemeye v.s. başlayabilir.

Sizin kızınız ergenlik çağında... Bu yaş gerek büyümenin etkisiyle gerekse hormonlardaki değişim sonucu yeterince karmaşık yaşanan bir süreçtir. Bu yaşlardan itibaren duygularında iniş çıkışlar yaşayabilir. Birden öfkelenip, daha sonra duygusallaşıp ağlayabilir. Duygularındaki bu iniş çıkışları kendi de anlayamaz. Arkadaş çevresinin çok fazla etkisinde kalacağı bir dönemdir. Onlara benzemek, onların onaylayacağı şeyleri yapmak isteyecektir. Bu dönemde yakınında olmak, düzenli aralıklarla görüşmek ona iyi gelecektir. Babasıyla arası iyi olan çocukların daha özgüvenli olduğu tespit edilmiştir. Sizinle kuracağı yakınlık ve samimiyet, onun bundan sonraki hayatında önemli bir güç oluşturacaktır.

Onunla buluşmalarınızı düzenli tutmaya çalışmalısınız. Yani söz verdiğiniz gün ve saatlere sadık kalabilirseniz, güveni artacak ve en önemlisi de endişeleri azalacaktır. Bu yaşlardaki çocuklar güven duymakta zorluk çekerler. Özgürlük ve bağlanma ihtiyacı arasında gidip gelirler. Hem özgür olmak hem de bağlanma ihtiyacı hissederler.

Onunla birlikteyken annesiyle ilgili olumsuz düşüncelerinizden bahsetmeyin. Eşlerin birbirini kötülemesi, olumsuz düşüncelerini çocukla paylaşması çok sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Çocuk arada kalır, bir taraf tutmak zorunda bırakılmak onun küçücük yüreğini yorar. Çocuğu taraf olmaya zorlamak, hakemlik yapmasını istemek doğru değildir. Ona eş olarak anlaşamadığımızı, o yüzden artık aynı evde oturmadığınızı ama bir anne baba olarak onu her zaman seveceğimizi ve yanında olacağınızı söylemelisiniz.

Kızınızla sağlıklı bir ilişki kurmak için öncelikle onu anladığınızı, duygularını paylaştığınızı hissettirin. Bu yaşta nasihattan hoşlanmadıkları için, sadece ne yapması gerektiği söylendiğinde kendilerini kapatırlar. Konuşmasına izin verin, hemen araya girip, toparlamaya çalışmayın, bu konuda acele etmeyin. Duygularını, korkularını ve endişelerini ifade ederse, içindeki zehri de akıtmış olur. Devamında söyleyecekleriniz onun için daha kabul edilebilir olacaktır. Önce anlaşıldığını hissetmek, nefsin savunmasını ve öfkesini kıracaktır. Dinlemeye ve kabul etmeye açık hale getirecektir.

Annesiyle bundan sonraki süreçte gerilim hattı oluşturmamaya çalışırsanız, kızınız kendini arada kalmış hissetmeyecektir. Kızınızla ilgili durumları bir yetişkin olarak aranızda çözmelisiniz. Çocukla haber göndermek ya da onunla halletmeye çalışmak yerine, belli çerçevede annesiyle görüşüp konuşmak daha sağlıklı olacaktır.

Kızınızla birlikteyken, sohbet edeceğiniz ortamlar oluşturabilirsiniz. Bu yaş çocukları konuşmayı ve duygularını anlatmayı, yaşadıkları her şeyi en ince ayrıntısıyla paylaşmayı severler. Kızınızın mizacı buna uygunsa, onu kazanmak ve iyi bir ilişki kurmak için onunla bol bol sohbet edin. Eminim işe yarayacaktır....


Bunlar da ilginizi Çekebilir

3 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz