Cinsiyet Eşitliği Belası Büyüyor

cinsiyet eşitliği


Kurucu başkanı kadın, kurucu üyelerinin tamamı erkeklerden oluşan YANINDAYIZ Derneği, evrensel insan hakları anlayışıyla Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için zihniyet ve davranış değişikliği yaratma hedefiyle kuruldu.


Türkiye'de ilk, dünyadaki sayılı sivil toplum kuruluşlarından biri olan dernek, Türkiye'de tam eşitlik sağlanması amacıyla erkeklerle, erkekleri hedef alan çalışmalar yaparak toplumsal cinsiyet eşitliğindeki dönüşümü hızlandırmayı hedefliyor.


Başkanlığını Nur Ger'in yaptığı YANINDAYIZ Derneği'nin kurucu üyeleri Agah Uğur, Ahmet Dördüncü, Ahmet Ümit, Arda Batu, Ata Selçuk, Bekir Ağırdır, Bernard Arkas, Burhan Karaçam, Bülent Gürcan, Cevdet Mercan, Cüneyt Yavuz, Can Ger, Alper Hasanoğlu, Bahadır Kaleağası, Bülent Atuk, Erkan Tozluyurt, Güven Sak, Ferhat Boratav, Gökhan Öğüt, Gönenç Gürkaynak, Görgün Taner, Hakan Güldağ, Laki Vingas, Mehmet Nane, Mert Fırat, Murat Yeşildere, Murat Yetkin, Necati Özkan, Okan Yılmazer, Bülent Bayraktar, Sami Kariyo, Selçuk Pehlivanoğlu, Sinan Altun, Soli Özel, Şükrü Ünlütürk, Tamer Saka, Tolga Egemen, Uğur Gürses, Yekta Kopan ve Yetik Kadri Mert.


Dernek bünyesinde Canan Güllü, Emel Armutçu, Fatma Çiğdem Aydın, Leyla Navaro, Meral Tamer, Müjgan Suver, Nazan Moroğlu, Sanem Oktar, Şule Yüksel, Tijen Mergen ve Ümit Boyner'den oluşan bir danışma kurulu bulunuyor


YANINDAYIZ Derneği Başkanı Nur Ger, derneğin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'de kadınların yıllarca kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde yalnız bırakılmaktan haklı olarak şikayet ettiğini dile getirerek, "Bu durum, artık değişiyor. Artık cinsiyet eşitliği için ayağa kalkan, sesini yükselten, 'Yanındayız' diyen erkekler var." dedi.

YANINDAYIZ Derneği'nin "toplumsal cinsiyet eşitliği savunusu" yapmak üzere yola çıkan ve çoğunluğu erkeklerden oluşan ilk sivil toplum kuruluşu olduğunu bildiren Ger, "Hedef kitlesi erkekler. Temel amacı, özellikle erkeklerde zihniyet ve davranış değişimini yaratmak. Ailede, ekonomide ve toplumda karar vericilerin, yasa koruyucuların ağırlıklı erkekler olmasından dolayı değişimin erkeklerden başlaması şart diye düşünüyoruz. Evrensel insan hakları anlayışı çerçevesinde Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için önce zihniyet sonra davranış değişikliğine ulaşmayı istiyoruz." diye konuştu.


Ger, "toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığın artırılması", "kadına karşı şiddetle mücadele", "karar alma süreçlerine kadınların katılımının artırılması", "iş hayatında daha çok kadının yer alması", "eğitimde cinsiyet ve fırsat eşitliğinin sağlanması" ve "ev emeğinde ortaklık" alanlarında çalışacaklarını söyledi.


Kadınların yaklaşık 150 yıldan bu yana eşitlik için mücadele ettiğini hatırlatan Ger, erkeklerin sivil toplum kuruluşu olarak bu konuya ilgi göstermeye, destek vermeye tüm dünyada 20 yıl önce başladığını, Brezilya, ABD, Avusturalya, İspanya ve İsveç'te bu konuda örnek girişimler kurulduğunu anlattı.


Nur Ger, 2016 McKinsey Raporu'na göre, Türkiye'de kadın iş gücü katılım oranının yüzde 28'lerden yüzde 63'e çıkarılması halinde GSMH'nin ortalama yüzde 20 artacağını aktararak, "Dünyada toplumsal cinsiyet eşitliği hedefinde ileri gitmiş ülkelerin ekonomileri en gelişmiş ekonomiler arasında. Bu ülkeler aynı zamanda demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün de olduğu ülkeler. Biz de tam bunu istiyoruz, bunun için yola çıkıyoruz." ifadelerini kullandı.


Hayatı boyunca toplumsal cinsiyet eşitliği savunusunu ilke edindiğini, bu konuda dernek ve inisiyatiflerin kurucuları arasında bulunduğunu ifade eden Ger, şunları söyledi:


"Yıllardır eksikliğini hissettiğim şey, tam da böylesi bir inisiyatifi bu topraklarda harekete geçirebilmektir. Mücadelemize erkeği dahil etmezsek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin mümkün olmadığını fark ettiğim için bu girişimi başlattım, kurucu liderliğini yaptım. YANINDAYIZ Derneği üyeleri olarak amacımız, istisnasız bütün kadın ve erkeklerin eşit hak ve fırsatlara sahip olduğu bir ülkede ve toplumda yan yana yaşamak, bunun için mücadele etmek, savunu yapmak, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayalini kurduğu ve vasiyet ettiği çağdaş medeniyetler seviyesine bu yolla erişebilmek."


"Eksik olan şey yapma iradesi"


Kurucu üyelerden Ferhat Boratav da kadına yönelik şiddetin sonlandırılması konusunda yapılması gerekenlere değinirken, "Kolluk kuvvetlerinin 'Aile işidir. Bize laf düşmez.' deme noktasından aktif olarak önlem alır noktaya gelmesi lazım. Mahkemelerin iyi halden dolayı insanları arka kapıdan salıvermiyor noktasına gelmesi lazım. İyi çalışan aile içi şiddet danışma hatlarının olması lazım. Aile bireylerinin, yakın komşuların, dostların, bu işin kendilerinin de sorumluluğunu anlaması lazım. Bence her şeyden önce yapılması gereken, karşı karşıya olduğumuz bu çirkin olgunun gerçek adını koymak. Bu iş kadın cinayeti, kadına karşı şiddet, aile içi şiddet değil. Bu işin failleri erkekler ve bu erkek şiddeti. Bu ismi koyabilirsek, o zaman olgunun tedavisi de o kadar kolay olur." diye konuştu.


Necati Özkan ise kadınların eşit temsili için devletin fiili olarak cinsiyet eşitliğini mümkün kılabilecek tedbirleri alması, bazı yasal düzenlemeleri çıkarması gerektiğini dile getirerek, siyasi partilerin demokratik ve katılımcı birer parti olarak tüzük ve programlarından başlayıp yapmaları gerekenler olduğunu belirtti.


Kadın erkek eşitliğinin erkeklerin lehine olduğuna işaret eden Özkan, "Yapılması gereken hemen her şeyi hepimiz biliyoruz. Eksik olan şey yapma iradesi." dedi.


Not: Başlık cocukaile sitemize ait.

Haberin kaynağı: haberler.com


Bunlar da ilginizi Çekebilir

3 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz