EFT (Duyguları Özgürleştirme Tekniği) 2

unnamedElanur hanım sizinle Eft ile ilgili röportaj yapmıştık. Röportaj sonrası okuyucularımızdan sorular geldi, cevaplarsanız seviniriz. Öncelikle EFT bilimsel bir metot mudur? Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar var mı?

EFT, Duygusal Özgürleştirme Tekniği ile ilgili dünya genelinde pek çok üniversitede bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar prestijli dergilerde yayınlanmıştır. Yapılan bu araştırmalarla ilgili birkaç somut örnek verelim. Örneğin Arizona Üniversitesi’nde 216 kişiyle yapılan çalışmada EFT’nin kaygı- depresyon ve ağrılarda etkinliği ortaya konmuştur.

Washington’da yayınlanan bir çalışmada; 30 tane travma sonrası stres bozukluğu hastasının EFT ile % 86 oranında iyileştiği ve uzun süre gözlem sonucunda %90’nın bir daha atak geçirmediği görülmüştür. 190 üniversite öğrencisiyle yapılan bir çalışma EFT’nin fobileri tedavi ettiğini göstermiştir. Yine başka bir çalışmada sadece 2 seans EFT ile üniversiteli öğrencilerin sınav kaygısının azaldığı ortaya konmuştur. Psikolojik sorunlar dışında fiziksel rahatsızlıklar içinde çalışmalar var. Örneğin İsveç Lund Üniversitesi’nde 86 fibromyalji hastasının 8 seans EFT ile belirgin düzeyde iyileştiği görüldü. Amerika’da MS hastalarıyla yürütülen bir çalışma tıbbi tedavinin yanıt vermediği vakalarda EFT’nin tedaviyi aktive ettiğini ortaya koymuştur.

EFT başka hangi hastalıklara uygulanabilir?

 

Hiçbir tedavi tekniğinin her hastalığa kesin çözüm getireceği iddia edilemez elbette. Ama şu ana kadar hem yapılan bilimsel çalışmalar hem de şahsi deneyimim gösterdi ki EFT migren, alerji gibi nedenlerinin psikolojik olduğu düşünülmeyen hastalıklarda bile %80-90 düzeylerinde başarı sağlamaktadır. EFT tekniğiyle çalıştığım danışanlarda özellikle gözlemlediğim şey, fiziksel bir şikayetle gelseler bile vuruşlara başlayınca soruna dair duyguyu ortaya çıkarmaları oldu.

Yani biz baş ağrısı nedeniyle EFT’ye başlasak da her seferinde vardığımız nokta bu ağrıyı yaratan psikolojik durum oluyor. Fiziksel bir neden olmadığı halde hamile kalamayan kadınlar, yıllarca evli olduğu halde bir türlü cinsel ilişkiye giremeyen vajinismus dediğimiz hasta grupları, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, panik atak gibi kaygı bozuklukları, depresyon gibi duygu durum bozuklukları, ilişki sorunları, sınav kaygısı, performans/motivasyon, bağımlılıklar, cinsel işlev/istek bozuklukları, fobiler en çok çalışılan ve EFT’nin başarısını ortaya koymuş hastalıklardır

EFT nasıl uygulanıyor. Yöntem hakkında biraz bilgilendirebilir misiniz?

 

EFT aslında bir kendi kendine yardım tekniğidir. Yani kişiler EFT yapmayı öğrendikten sonra tüm hayatları boyunca sorun yaşadıkları her konuda bu tekniği kendi kendilerine uygulayabilirler.

Son derece basit olan bu yöntemi kısaca şöyle özetleyebiliriz: EFT de kişilerin vücutlarında bulunan belli meridyen noktalarına kendi parmaklarıyla hafif şiddette vuruşlar yapmasıdır. Akupresür denilen bu yöntem aslında akupunktur noktalarına iğne batırmak yerine aynı noktalara parmaklarınızla vurmanızı gerektirir. Yani Akupunkturda iğne ile uyarılan noktalar hafif şiddette parmak vuruşlarıyla uyarılmaktadır. Bu uyarılma sonucunda bastırılıp sorun yaratan duyguların açığa çıkması beklenmektedir.

İlk adım olarak, sorunun şiddeti belirlenir. Örneğin öfke duygusu için çalışılıyorsa buna 1-10 arası bir puan verilerek derecelendirme yapılır. Böylece vuruşlardan sonra ne kadar iyileşildiğini değerlendirebilirsiniz. Amaç, sorunun şiddetinin 0 düzeyine indirilmesidir, sonrasında yerine olumlu bir alternatif koyulabilir. Derecelendirmeden sonra; kurulum cümlesi dediğimiz, sorunu tanımladığımız bir cümle belirleriz.

Kurulum cümlesinin 3 kez tekrar edilmesinden sonra noktalara vuruşlar başlar. Bu noktaların çoğu ellerde ve baş bölgesinde bulunmaktadır. Noktaların isimlerini kısaca; Tepe noktası, alın noktası, kaşların iç çıkış noktaları, göz altı noktası, burun altı noktası, dudak altı noktası, yaka (köprücük kemiği) noktası, koltuk altı noktası, parmaklar, karate noktası, gamut noktası olarak belirtebiliriz (noktaların yerlerini belirtilen görsellere internet üzerinden ulaşılabilir) Bu noktalara tercihen 5-7-10 kez vuruşlar yapılır.

Bu vuruşlar sırasında, vuruş yaptığınız sorunla ilgili belirlediğiniz bir hatırlatıcı cümle tekrar edilir. Hatırlatıcı cümle kurulum cümlesinden daha kısadır, ve tekrarlaması kolaydır. Bu cümlelerin tekrarındaki amaç sorun durumdan (duygu, düşünce,fiziksel semptom) uzaklaşmamaktır. Sorun şiddetine göre vuruşlar birkaç seri tekrar edilir ve şiddet 0-2 düzeyine gelince sonlandırılabilir. Ancak benim önerim, sorunun şiddetini 0’ın altına indirmek ve onun yerine olumlu bir başka alternatifi yerleştirmektir.

EFT’ yi herkes öğrenip uygulayabilir mi, bu eğitimi almak kolay mı?

EFT tüm hayatınız boyunca kendi kendinize uygulayabileceğiniz bir tekniktir. Öğrenmek oldukça kolay, iki günlük eğitimle herkes kendine uygulayabilecek kadar EFT’yi öğrenebilir. Ben Türkiye’nin her yerinde iki günlük eğitimlerle EFT uygulamasını öğretiyorum. Ancak ciddi ruhsal-fiziksel sorunların tedavisi için uzman olmak gerekiyor ve uzmanlık eğitimi daha kapsamlı.

Açıkçası bence uzmanların asgari düzeyde de olsa psikopatoloji bilmesi önemli. Eğer birisini tedavi etmek gibi önemli bir amacınız varsa, burada ciddi bir sorumluluk alıyorsunuz demektir. Kendinizle ilgili bir uzman seçerken de buna dikkat etmenizi öneririm. Uygulaması ne kadar basit olursa olsun, söz konusu sağlıksa işi hafife almamak lazım. Özellikle de ciddi bir sorununuz varsa EFT’yi önce güvenilir bir uzmanın uygulamasını öneririm.

Hem bu tekniğin temel mantığını anlamak hem de uygulamayı doğru yapabilmek için uzman desteği önemlidir. Ancak uygulamayı öğrendikten sonra kendi kendinize rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Buradan tüm okuyucularımıza yaşadıkları sorun her ne olursa olsun EFT’yi denemelerini öneriyorum. Unutulmamalı ki, ruhun binbir kapısı olur, ve onları açacak bir anahtar mutlaka vardır, siz denemekten vazgeçmezseniz, şifanın kapıları açılır.

EFT Uzman Uygulayıcısı/ Psikolog Ela Nur Reyhanlıoğlu

İletişim: psk.elareyhanlioglu@gmail.com- (0 544) 371 82 87

 

 


Bunlar da ilginizi Çekebilir

2 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz