Evladının Gözünden Babalar Nasıl Görünüyor?
- 21-06-2013
- KATEGORİ Haberler
- YAZAR Tuğba Akbey İnan
Ahmed Sami / Üniversite Öğrencisi
Babamla ilişkim çocukken daha iyiydi. Büyüdükçe bazı şeyler değişti. Örneğin kendi babasından yeterince sevgi göremediği için bana sevgi göstermekte oldukça zorlanıyor. Elinde olmayan bir durum olarak değerlendiriyorum bunu ve sabrediyorum. Gün gelince kendi çocuklarıma sevgimi bariz bir şekilde göstermeyi düşünüyorum. En çok şikâyetçi olduğum yönü ise “Benim babam bana şunu bunu almadı. Kendin çalış-kazan!” diyerek kendi elindeki imkânları benim kullanmama izin vermiyor olması. Bundan vazgeçmeli. Yoksa ben de mi çocuğuma aynı davranayım, benim babam öyle davrandı diyerek? Babamın yerinde olsaydım böyle davranmazdım. Yine de içimdeki ses babamın yaptığı her şeyin ailemizin iyiliği için olduğunu söylüyor.
Allah Babamdan Razı Olsun
Mücahid Durmaz / Üniversite Öğrencisi
Babalar kılavuzdur, rehberdir. Bin bir çileyle dolu bu yolda önden giderler ve biz onların ayak izlerini takip ederiz. Hayata karşı kopya çekebileceğimiz bir kopya kağıdı misali... Kuşaklararası farkın, kültürel ve ahlaki dejenerasyon hakkında bilgi vermesine karşın ‘’teknolojik çağda’’ bu farklar normaldir diyen ‘’aile uzmanlarına’’ (!) rağmen bizde fark falan yok, olmamalı da zaten. Bu yüzden sıkıntı da yok. Allah babamdan razı olsun. Babasıyla arasında sorun olmayan insanların arasında olmak ne güzel! Ne mutlu böyle insanlara! Kaldı ki niye babamı eleştireyim ki? Hayır niye?
Sigara ve Maçtan Şikayetçiyim
Neslihan Köroğlu / İlahiyat / 23
Babamın sigara içmesi, maç izlemesi, bazen şımarık olması ve zaman zaman argo konuşması beni çok üzer. Her baba kızının gözünde çok değerlidir fakat, her kız da babasının çok daha iyi olmasını ister. İnsanoğlu güzele hayrandır çünkü...
Ben Babamı Hep Anladım
Mustafa Uzun / Gazeteci-Yazar
Babamdan uzak büyüdüm diyebilirim. Hafızlık, İmam Hatip, üniversite… Hep onun uzağında okudum. Belki özlemin, gurbetin hissiyatı bu ama çok sıkı bir ilişkim oldu her daim babam ile. Şikayetçi olabileceğim hiçbir şeyi yok. Oğullar babalarını baba olunca anlar derler, ben babamı hep anladım diye düşünüyorum. O, ben daha ufak çocukken de, şimdi de hep anlayışla yaklaştı. Yol açıcı, çığır açıcı oldu. Geri dönüp baktığımda, babamın yerinde olsam kendimden başka değiştirebileceğim bir şey göremiyorum. Babamın yerinde olsaydım oğlumu, yani kendimi değiştirecek adımlar atardım. Bencilce ama gönül istiyor ki; daha fazla babamla vakit geçirebilseydim. Ondan öğrendim ben dava dedikleri devasa derdi, ondan öğrendim Hama’yı, Kudüs’ü, Erbakan’ı. O, eski bir Akıncı’ydı, o, kimse yokken ortalıkta onurlu bir şekilde sakalı ile, cübbesi ile, imanı ile gezebilen cesur bir yürekti. Evet, onun kadar cesur, onun kadar fedakar ama en önemlisi de onun kadar samimi olmak isterdim.
Küçük Şeylerle Mutlu Olmayı Babamızdan Öğrendik
Hasan Yavuz Uğurlu / Genç Gönüllüler Türkiye Koordinatörü / 25
Çocukluğumuzdan beri her türlü zorluğu beraber aşmanın verdiği birliktelik duygusu babam ile aramızdaki en kuvvetli bağdır. Günümüz gençlerinin aksine babam ile her türlü konuyu istişare edebilen ve çıkan kararı tereddütsüz uygulayabilen bir yapımız var. Allah’ın rızasını kazanmanın ana-baba rızası kazanmaktan geçtiğini bildiğimiz için her zaman babamı mutlu edecek, duasını alacak işler yapmaya gayret ederim. Kimilerine göre basit, küçük şeylerle mutlu olmayı biz hep babamızdan öğrendik. Vatana, millete hayırlı insanlar olalım diye benim ismimi Yavuz, kardeşimin ismini Fatih koyarken bunların anlamını bilerek ve dua ederek bu isimleri verdi. Ömrüm olduğu sürece duasına uygun bir hayat yaşamak, yüzünü güldürecek hayırlı bir evlat olmak istiyorum.
Babamın Yerinde Olsam Yaptıklarını Yapardım
Abdurrahim Yüce / Tasarımcı / 26
Babamın yanında edebî kurallara çok dikkat ederim. Kendileri geldiğinde oturuyorsam ayağa kalkarım, yanında ayaklarımı uzatamam. Saygıda kusursuzluk benim için ve babam için çok önemli. Yeri geldiğinde güleriz yeri geldiğinde de ciddi ciddi otururuz. Düşünüyorum da gerçekten babamın hiç sevmediğim yanı yokmuş, buna çok sevindim gerçekten. Çünkü o benim babam. Babamın yerinde olsaydım, babamın yaptıklarını yapardım.
Anlık Tepkileri Aşırı Oluyor
Fatma Sümeyye Akbayrak / İlahiyat / 20
Babam, bazen fevri davranışlar sergileyebiliyor ama daha sonradan gönlümü alır ya da hatırlamaz bile… Gönlümü aldığında hemen mutlu olsam da hatırlamadığında, işte o zaman çok kırılıyorum. Aşırı anlık tepkilerinin olmasını hiç istemezdim.
Babamla İki Yabancı Gibiyiz
Ziya Gündüz / Vuslat Dergisi Editörü
Babamla ilişkimin çok iyi olduğu söylenemez. Otuz yaşındayım, babamla iki yabancı gibiyiz... Ayrı dünyaların insanıyız... Babamdan birçok konuda şikayetçiyim, onun için burada örnek veremeyeceğim. Babamın yerinde olsam ne yapardım; baba olmadan önce iyi bir insan iyi bir Müslüman olur, ondan sonra baba olmaya karar verirdim. Nasıl davranacağım konusunda ise izleyeceğim yol şu olurdu: Şefkat ve sevgi ile bir arkadaş gibi olurdum...
Babamın Gözünde Diploma Kadar Değerim Var
Ayşe Torma / AÖF İlahiyat / 23
Babamın destekçim olmasını çok isterdim. O ise, hep beni kıyaslamayı seçti. Eğer bana destekçi olsaydı çok mutluolurdum. Babacığım demedim hiç mesela… Aramız hep resmîdir. Derdimi söylemek değil, para isterken bile ayrı bir çekinti var bende…
En sevmediğim özelliği de, beni diplomam kadar değerli görmesi… Başörtüsü sorunu yüzünden okumayışıma etmediği laf kalmamıştı. Eğer mevkisi, makamı hatta parası yüksek bir işim olsa babam bana o zaman değer verirdi işte, ne acı…
Babam Keşke Biraz Daha Samimi Olsaydı…
Salim Kartal / Hukuk Fakültesi 2. Sınıf
Babam, tüm babalar gibi benim de en iyisi olmamı ister. Bunun yanında beni ben olduğum için sever ve kabul eder.Tabi beni bir gemi olarak değerlendirip rota çizmesi ve buna göre yönlendirmesi hayatımda kısıtlama oluşturmuştur. Ben de kendimi onun yerine koyup, durumu anlayışla karşılamaya ve sabretmeye çalışırım. Maksadı güzel olabilir ama üslubunu ve yöntemini her zaman tasvip etmem. Keşke biraz daha samimi olsaydı. Resmî bir makam, ama güven verici bir devlet ile vatandaşı gibi aramızdaki ilişki.
Düştükten Sonra Kaldıran El Olmalı Baba
Esin Ataş / Kreş Öğretmeni / 22
Bütün kontrolün kendisinde olmasını ister babam... Ben babamın yerinde olsam, düşmesin diye sürekli arkasında durmaktansa düştükten sonra kaldıracak el olurdum kızıma... Bazı konularda düşmesine kesinlikle izin verirdim. Her zaman onun yanında olduğumu ve ne hata yaparsa yapsın mutlaka destek olacağımı, asla bırakmayacağımı da hissettirirdim.
Babam Yaşasaydı Eğer...
Burak Coşgun / Bozok Üniversitesi Kimya
Baba daha az çalış demek isterdim, çünkü günde 3 saat uyurdu. Baba biraz daha fazla Kur’an oku derdim. Sonra; baba, namazlara gidelim derdim. Baba az sigara iç derdim, bırak şu mereti derdim. Bunların hepsini ona derdim, emin olun. Eğer akciğer kanserinden kucağımda ölmüş olmasaydı. Şimdi ise değiştirmek istediğim tek şey var babam için: Kendim, onun amel defterine güzel şeyler katabilmek için...
Babamın Asosyal Olmasından Şikâyetçiyim
Can Zahid Küçük / İnşaat Mühendisi / 21
Oğlan babayı örnek aldığı için genelde kolay kolay eleştiremez. Babamla olan ilişkimiz iyidir ama duygusal bağlamda bir şey paylaşmayız. Babacığım diye sarılmak filan yok ama sevgi için illa sarılmaya da gerek yok… Şikâyetçi olduğum konu asosyal olması, biz gençler olarak kardeşim ve ben biraz daha sosyal alanlardayız. Bilmiyorum belki biz de o yaşlara geldiğimizde asosyal olacağız ama sosyal olsaydı da iyi olurdu gibi...
Ben Baba Olursam…
Fauzan Asim / Endenozya
Babamı çok seviyorum. Onun bizimle olması çok güzel bir duygu. Şükrediyorum Allah’a, o bizimle olduğu için. Onun bana kötü bir davranışını görmedim. Babam yanımda olmadığı için onları çok özlüyorum. Ben de inşallah baba olacağım. Ve evlatlarıma onlar nasıl istiyorlarsa öyle davranacağım.
Daha İyi Bir Yöntem Olabilirdi Hayatımızda
Volkan Genç / Halkla İlişkiler / 20
Baba olmak sevgiyi gizlemektir biraz. Böyle yapardı babam. Çünkü o ailemizin lideriydi, aileyi bir arada tutmaktı görevi. Belki şımartmamak için, belki de böyle olmalıydı. Benim olmadığım ortamlarda benimle gurur duyardı hep. Ama yüzüme karşı hep ona eksik görünen yönlerimi ve endişelerini anlatmaya bayılırdı. Hâlâ da öyle. Anlamak güç değil tabii, daha iyisini yapabilmem içindi tüm bu çaba. Ama daha iyi bir yöntem de olabilirdi hayatımızda...
Annemin Değerini Bilse Keşke...
Sahra Mertoğlu / Gazeteci / 27
Babamın maddi hesaplar yapması onu gözümde güçsüzleştiriyor. Sonuçta ev geçindirme işi babanın, yani erkeğin vazifesidir. Bunu her ay sonunda sitemli cümlelerle üstelemesi kendi değerini kaybettirir. Annemin değerini bilmesini isterdim babamın... Babam zor bir adam... Kız evlat, babasına daha düşkündür her zaman... İlk tanıdığı erkek babasıdır. Buna binaen babanın kızını kırması, yaptığı bir hatayla ‘’sen adam olmazsın’’ gibi incitici cümleler sarf etmesi kızın ömrü boyunca aklında kalır. Hatta bilinçaltına işler. Babamın başta anneme sonra da çocuklarına kıymet vermesini isterdim.
İşlerin Bitince Beni Biraz Sever misin Baba?
Tuğba Aydın / Hemşire / 22
Babamın yerinde olsam ailemle daha çok vakit geçirmeye çalışırdım. İşlerinden dolayı genelde dışarıda olabiliyor. Ben de bu konuda sitem ediyorum. Hatta bazen babama işlerin bitince beni biraz sever misin diyorum. Zaten yorgun eve gelip, bizimle ilgilenmemesi canımı sıkıyor.
Babam Özerk Bir Cumhuriyet Gibi
Ümmügül Koyuncu / Çukurova ÜniversitesiTeoloji
Babamdan şikayetçi olmaya hakkım yok diye düşündüm hep. Ama isterdim ki babam, dedemden ayrı bir yol çizsin. Farkında ola ola, onun yaptığı hataları yapmasın. Özerk bir cumhuriyet gibi. İç işlerimizde serbest ama gel gör ki, dışarıya açılmada tamamen kendisine bağlı olmamı istiyor. Oysa herkes ayrı, herkes tek ve yalnız hesaba çekilecek. Geleneklerinden kopup, sağduyuyla düşünse, belki, şikâyetçi olduğu -dedemin çocuk yetiştirmedeki- hataları yapmayacak. Ama kendisi bile farkında değil. Sadece babalar değil, bu bizim toplumsal hastalığımız bence. Yeni bir şeyler yapmaktan çok korkuyoruz. Çevreye bu kadar bağlı olmasın isterdim.
Kendi Dünyamın Rengini Ben Belirleseydim Keşke...
Zehra Gölbaşı / Mimar / 26
Yanında korkmadan, rahatça sohbet edeceğim, kendimi anlatacağım bir babam olsun isterdim.. Keşke yormasaydık birbirimizi bu kadar... Kendi düşünceleri yerine, kızım sana güveniyorum edasında bana da bir kere sorsaydı. Dünyamın rengini ben belirleseydim keşke... Aldığım eşarbın rengini bile belirleyemezken…
Dedem, Babama İyi Davranmazmış
Ahmet Tekin / Kütahya
Babamla ilişkimiz çok iyidir. Ancak bir arkadaş gibi değiliz, babamın yapısından kaynaklanır bu. Bir sıkıntım olduğunda arkadaş gibi olabiliyoruz sadece. Onun dışında normal davranır bana, dediğim gibi yapısı gereği böyle. O da benim yaşlarımdayken babası ona çok iyi davranmazmış bu yüzden o zamandan karar vermiş ben böyle olmayacağım diye. O yüzden bana çok iyi davranır. Ancak okul, dersler konusunda biraz sıkıştırmıyor da değil. Ben de ileride buna dikkat edeceğim, evlatlarımı ders ve okul konusunda sıkıştırmayacağım. Rahat olsunlar, isterse okusunlar istemezse okumasınlar...
Babam Çok Panik
Feride Süleymanoğlu / Beykent Üniversitesi / 23
Babam çok paniktir. Üzerime bu kadar titremesinden bazen rahatsız olabiliyorum ama düşününce sanırım benim çocuğum olsa böyle bir zamanda ben de onu sıkardım. Bize sürekli bir şey olacak gibi davranmasından bazen sıkılabiliyorum.
Töreler ve Ananeler Neden Uzak Tutuyor Babayı?
Murat Gündüzoğlu / Avukat
Aslında babamın bazen başına buyruk söz dinlemez tavırlarından şikayetçiyim diyebilirim. Annemi biraz daha ev düzeni konusunda dinlese, annemi bu konuda daha az yorsa güzel olurdu dediğim çok olmuştur. Baba-oğul arasındaki mesafeleri yadırgarım hep, kabullenemem bana yabancı gelir. Neden bir baba oğluna töreler ya da ananeler adına yakın olamasın derim, eleştiririm bu durumu içten içe…
Babam Demek İçimi Acıtıyor
Selda Ataç / Fizik Öğretmeni / 25
Küçüklüğümden bu yana babam ismimi tek başına kullanmadı hiç... Hep başka birisiyle beraber, hep kıyaslayarak sevdi beni... Ya da sevmek için zorladı. Hayalindeki kız olamadım. Sadece kızı olduğu için sevmedi. Hep hayalindeki kız olmam çabasıyla geçti. 25 yıl sadece kızı olduğum için başını kaldırıp bir kere gülümsemedi babam… Onun için babam demek içimi acıtır.
Babam Yol Göstersin, Destek Olsun... Mükemmeliyetçi Olmasın...
Aytaç Kızılay / Fizik / 19
Babamın sevmediğim özelliği “mükemmeliyetçi” olması. Bu da, herhalde her ebeveynde olduğu gibi, evladında kendinde istediği durumları görmek istemesinden kaynaklanıyor. Bu da ikili ilişkilerde her zaman problem yaratıyor. Ben babamın yerinde olsam, çocuğumun doğru kararlar vermesi için sadece yol gösterir, destek olurdum.
www.gencdergisi.com
Babamla ilişkim çocukken daha iyiydi. Büyüdükçe bazı şeyler değişti. Örneğin kendi babasından yeterince sevgi göremediği için bana sevgi göstermekte oldukça zorlanıyor. Elinde olmayan bir durum olarak değerlendiriyorum bunu ve sabrediyorum. Gün gelince kendi çocuklarıma sevgimi bariz bir şekilde göstermeyi düşünüyorum. En çok şikâyetçi olduğum yönü ise “Benim babam bana şunu bunu almadı. Kendin çalış-kazan!” diyerek kendi elindeki imkânları benim kullanmama izin vermiyor olması. Bundan vazgeçmeli. Yoksa ben de mi çocuğuma aynı davranayım, benim babam öyle davrandı diyerek? Babamın yerinde olsaydım böyle davranmazdım. Yine de içimdeki ses babamın yaptığı her şeyin ailemizin iyiliği için olduğunu söylüyor.
Allah Babamdan Razı Olsun
Mücahid Durmaz / Üniversite Öğrencisi
Babalar kılavuzdur, rehberdir. Bin bir çileyle dolu bu yolda önden giderler ve biz onların ayak izlerini takip ederiz. Hayata karşı kopya çekebileceğimiz bir kopya kağıdı misali... Kuşaklararası farkın, kültürel ve ahlaki dejenerasyon hakkında bilgi vermesine karşın ‘’teknolojik çağda’’ bu farklar normaldir diyen ‘’aile uzmanlarına’’ (!) rağmen bizde fark falan yok, olmamalı da zaten. Bu yüzden sıkıntı da yok. Allah babamdan razı olsun. Babasıyla arasında sorun olmayan insanların arasında olmak ne güzel! Ne mutlu böyle insanlara! Kaldı ki niye babamı eleştireyim ki? Hayır niye?
Sigara ve Maçtan Şikayetçiyim
Neslihan Köroğlu / İlahiyat / 23
Babamın sigara içmesi, maç izlemesi, bazen şımarık olması ve zaman zaman argo konuşması beni çok üzer. Her baba kızının gözünde çok değerlidir fakat, her kız da babasının çok daha iyi olmasını ister. İnsanoğlu güzele hayrandır çünkü...
Ben Babamı Hep Anladım
Mustafa Uzun / Gazeteci-Yazar
Babamdan uzak büyüdüm diyebilirim. Hafızlık, İmam Hatip, üniversite… Hep onun uzağında okudum. Belki özlemin, gurbetin hissiyatı bu ama çok sıkı bir ilişkim oldu her daim babam ile. Şikayetçi olabileceğim hiçbir şeyi yok. Oğullar babalarını baba olunca anlar derler, ben babamı hep anladım diye düşünüyorum. O, ben daha ufak çocukken de, şimdi de hep anlayışla yaklaştı. Yol açıcı, çığır açıcı oldu. Geri dönüp baktığımda, babamın yerinde olsam kendimden başka değiştirebileceğim bir şey göremiyorum. Babamın yerinde olsaydım oğlumu, yani kendimi değiştirecek adımlar atardım. Bencilce ama gönül istiyor ki; daha fazla babamla vakit geçirebilseydim. Ondan öğrendim ben dava dedikleri devasa derdi, ondan öğrendim Hama’yı, Kudüs’ü, Erbakan’ı. O, eski bir Akıncı’ydı, o, kimse yokken ortalıkta onurlu bir şekilde sakalı ile, cübbesi ile, imanı ile gezebilen cesur bir yürekti. Evet, onun kadar cesur, onun kadar fedakar ama en önemlisi de onun kadar samimi olmak isterdim.
Küçük Şeylerle Mutlu Olmayı Babamızdan Öğrendik
Hasan Yavuz Uğurlu / Genç Gönüllüler Türkiye Koordinatörü / 25
Çocukluğumuzdan beri her türlü zorluğu beraber aşmanın verdiği birliktelik duygusu babam ile aramızdaki en kuvvetli bağdır. Günümüz gençlerinin aksine babam ile her türlü konuyu istişare edebilen ve çıkan kararı tereddütsüz uygulayabilen bir yapımız var. Allah’ın rızasını kazanmanın ana-baba rızası kazanmaktan geçtiğini bildiğimiz için her zaman babamı mutlu edecek, duasını alacak işler yapmaya gayret ederim. Kimilerine göre basit, küçük şeylerle mutlu olmayı biz hep babamızdan öğrendik. Vatana, millete hayırlı insanlar olalım diye benim ismimi Yavuz, kardeşimin ismini Fatih koyarken bunların anlamını bilerek ve dua ederek bu isimleri verdi. Ömrüm olduğu sürece duasına uygun bir hayat yaşamak, yüzünü güldürecek hayırlı bir evlat olmak istiyorum.
Babamın Yerinde Olsam Yaptıklarını Yapardım
Abdurrahim Yüce / Tasarımcı / 26
Babamın yanında edebî kurallara çok dikkat ederim. Kendileri geldiğinde oturuyorsam ayağa kalkarım, yanında ayaklarımı uzatamam. Saygıda kusursuzluk benim için ve babam için çok önemli. Yeri geldiğinde güleriz yeri geldiğinde de ciddi ciddi otururuz. Düşünüyorum da gerçekten babamın hiç sevmediğim yanı yokmuş, buna çok sevindim gerçekten. Çünkü o benim babam. Babamın yerinde olsaydım, babamın yaptıklarını yapardım.
Anlık Tepkileri Aşırı Oluyor
Fatma Sümeyye Akbayrak / İlahiyat / 20
Babam, bazen fevri davranışlar sergileyebiliyor ama daha sonradan gönlümü alır ya da hatırlamaz bile… Gönlümü aldığında hemen mutlu olsam da hatırlamadığında, işte o zaman çok kırılıyorum. Aşırı anlık tepkilerinin olmasını hiç istemezdim.
Babamla İki Yabancı Gibiyiz
Ziya Gündüz / Vuslat Dergisi Editörü
Babamla ilişkimin çok iyi olduğu söylenemez. Otuz yaşındayım, babamla iki yabancı gibiyiz... Ayrı dünyaların insanıyız... Babamdan birçok konuda şikayetçiyim, onun için burada örnek veremeyeceğim. Babamın yerinde olsam ne yapardım; baba olmadan önce iyi bir insan iyi bir Müslüman olur, ondan sonra baba olmaya karar verirdim. Nasıl davranacağım konusunda ise izleyeceğim yol şu olurdu: Şefkat ve sevgi ile bir arkadaş gibi olurdum...
Babamın Gözünde Diploma Kadar Değerim Var
Ayşe Torma / AÖF İlahiyat / 23
Babamın destekçim olmasını çok isterdim. O ise, hep beni kıyaslamayı seçti. Eğer bana destekçi olsaydı çok mutluolurdum. Babacığım demedim hiç mesela… Aramız hep resmîdir. Derdimi söylemek değil, para isterken bile ayrı bir çekinti var bende…
En sevmediğim özelliği de, beni diplomam kadar değerli görmesi… Başörtüsü sorunu yüzünden okumayışıma etmediği laf kalmamıştı. Eğer mevkisi, makamı hatta parası yüksek bir işim olsa babam bana o zaman değer verirdi işte, ne acı…
Babam Keşke Biraz Daha Samimi Olsaydı…
Salim Kartal / Hukuk Fakültesi 2. Sınıf
Babam, tüm babalar gibi benim de en iyisi olmamı ister. Bunun yanında beni ben olduğum için sever ve kabul eder.Tabi beni bir gemi olarak değerlendirip rota çizmesi ve buna göre yönlendirmesi hayatımda kısıtlama oluşturmuştur. Ben de kendimi onun yerine koyup, durumu anlayışla karşılamaya ve sabretmeye çalışırım. Maksadı güzel olabilir ama üslubunu ve yöntemini her zaman tasvip etmem. Keşke biraz daha samimi olsaydı. Resmî bir makam, ama güven verici bir devlet ile vatandaşı gibi aramızdaki ilişki.
Düştükten Sonra Kaldıran El Olmalı Baba
Esin Ataş / Kreş Öğretmeni / 22
Bütün kontrolün kendisinde olmasını ister babam... Ben babamın yerinde olsam, düşmesin diye sürekli arkasında durmaktansa düştükten sonra kaldıracak el olurdum kızıma... Bazı konularda düşmesine kesinlikle izin verirdim. Her zaman onun yanında olduğumu ve ne hata yaparsa yapsın mutlaka destek olacağımı, asla bırakmayacağımı da hissettirirdim.
Babam Yaşasaydı Eğer...
Burak Coşgun / Bozok Üniversitesi Kimya
Baba daha az çalış demek isterdim, çünkü günde 3 saat uyurdu. Baba biraz daha fazla Kur’an oku derdim. Sonra; baba, namazlara gidelim derdim. Baba az sigara iç derdim, bırak şu mereti derdim. Bunların hepsini ona derdim, emin olun. Eğer akciğer kanserinden kucağımda ölmüş olmasaydı. Şimdi ise değiştirmek istediğim tek şey var babam için: Kendim, onun amel defterine güzel şeyler katabilmek için...
Babamın Asosyal Olmasından Şikâyetçiyim
Can Zahid Küçük / İnşaat Mühendisi / 21
Oğlan babayı örnek aldığı için genelde kolay kolay eleştiremez. Babamla olan ilişkimiz iyidir ama duygusal bağlamda bir şey paylaşmayız. Babacığım diye sarılmak filan yok ama sevgi için illa sarılmaya da gerek yok… Şikâyetçi olduğum konu asosyal olması, biz gençler olarak kardeşim ve ben biraz daha sosyal alanlardayız. Bilmiyorum belki biz de o yaşlara geldiğimizde asosyal olacağız ama sosyal olsaydı da iyi olurdu gibi...
Ben Baba Olursam…
Fauzan Asim / Endenozya
Babamı çok seviyorum. Onun bizimle olması çok güzel bir duygu. Şükrediyorum Allah’a, o bizimle olduğu için. Onun bana kötü bir davranışını görmedim. Babam yanımda olmadığı için onları çok özlüyorum. Ben de inşallah baba olacağım. Ve evlatlarıma onlar nasıl istiyorlarsa öyle davranacağım.
Daha İyi Bir Yöntem Olabilirdi Hayatımızda
Volkan Genç / Halkla İlişkiler / 20
Baba olmak sevgiyi gizlemektir biraz. Böyle yapardı babam. Çünkü o ailemizin lideriydi, aileyi bir arada tutmaktı görevi. Belki şımartmamak için, belki de böyle olmalıydı. Benim olmadığım ortamlarda benimle gurur duyardı hep. Ama yüzüme karşı hep ona eksik görünen yönlerimi ve endişelerini anlatmaya bayılırdı. Hâlâ da öyle. Anlamak güç değil tabii, daha iyisini yapabilmem içindi tüm bu çaba. Ama daha iyi bir yöntem de olabilirdi hayatımızda...
Annemin Değerini Bilse Keşke...
Sahra Mertoğlu / Gazeteci / 27
Babamın maddi hesaplar yapması onu gözümde güçsüzleştiriyor. Sonuçta ev geçindirme işi babanın, yani erkeğin vazifesidir. Bunu her ay sonunda sitemli cümlelerle üstelemesi kendi değerini kaybettirir. Annemin değerini bilmesini isterdim babamın... Babam zor bir adam... Kız evlat, babasına daha düşkündür her zaman... İlk tanıdığı erkek babasıdır. Buna binaen babanın kızını kırması, yaptığı bir hatayla ‘’sen adam olmazsın’’ gibi incitici cümleler sarf etmesi kızın ömrü boyunca aklında kalır. Hatta bilinçaltına işler. Babamın başta anneme sonra da çocuklarına kıymet vermesini isterdim.
İşlerin Bitince Beni Biraz Sever misin Baba?
Tuğba Aydın / Hemşire / 22
Babamın yerinde olsam ailemle daha çok vakit geçirmeye çalışırdım. İşlerinden dolayı genelde dışarıda olabiliyor. Ben de bu konuda sitem ediyorum. Hatta bazen babama işlerin bitince beni biraz sever misin diyorum. Zaten yorgun eve gelip, bizimle ilgilenmemesi canımı sıkıyor.
Babam Özerk Bir Cumhuriyet Gibi
Ümmügül Koyuncu / Çukurova ÜniversitesiTeoloji
Babamdan şikayetçi olmaya hakkım yok diye düşündüm hep. Ama isterdim ki babam, dedemden ayrı bir yol çizsin. Farkında ola ola, onun yaptığı hataları yapmasın. Özerk bir cumhuriyet gibi. İç işlerimizde serbest ama gel gör ki, dışarıya açılmada tamamen kendisine bağlı olmamı istiyor. Oysa herkes ayrı, herkes tek ve yalnız hesaba çekilecek. Geleneklerinden kopup, sağduyuyla düşünse, belki, şikâyetçi olduğu -dedemin çocuk yetiştirmedeki- hataları yapmayacak. Ama kendisi bile farkında değil. Sadece babalar değil, bu bizim toplumsal hastalığımız bence. Yeni bir şeyler yapmaktan çok korkuyoruz. Çevreye bu kadar bağlı olmasın isterdim.
Kendi Dünyamın Rengini Ben Belirleseydim Keşke...
Zehra Gölbaşı / Mimar / 26
Yanında korkmadan, rahatça sohbet edeceğim, kendimi anlatacağım bir babam olsun isterdim.. Keşke yormasaydık birbirimizi bu kadar... Kendi düşünceleri yerine, kızım sana güveniyorum edasında bana da bir kere sorsaydı. Dünyamın rengini ben belirleseydim keşke... Aldığım eşarbın rengini bile belirleyemezken…
Dedem, Babama İyi Davranmazmış
Ahmet Tekin / Kütahya
Babamla ilişkimiz çok iyidir. Ancak bir arkadaş gibi değiliz, babamın yapısından kaynaklanır bu. Bir sıkıntım olduğunda arkadaş gibi olabiliyoruz sadece. Onun dışında normal davranır bana, dediğim gibi yapısı gereği böyle. O da benim yaşlarımdayken babası ona çok iyi davranmazmış bu yüzden o zamandan karar vermiş ben böyle olmayacağım diye. O yüzden bana çok iyi davranır. Ancak okul, dersler konusunda biraz sıkıştırmıyor da değil. Ben de ileride buna dikkat edeceğim, evlatlarımı ders ve okul konusunda sıkıştırmayacağım. Rahat olsunlar, isterse okusunlar istemezse okumasınlar...
Babam Çok Panik
Feride Süleymanoğlu / Beykent Üniversitesi / 23
Babam çok paniktir. Üzerime bu kadar titremesinden bazen rahatsız olabiliyorum ama düşününce sanırım benim çocuğum olsa böyle bir zamanda ben de onu sıkardım. Bize sürekli bir şey olacak gibi davranmasından bazen sıkılabiliyorum.
Töreler ve Ananeler Neden Uzak Tutuyor Babayı?
Murat Gündüzoğlu / Avukat
Aslında babamın bazen başına buyruk söz dinlemez tavırlarından şikayetçiyim diyebilirim. Annemi biraz daha ev düzeni konusunda dinlese, annemi bu konuda daha az yorsa güzel olurdu dediğim çok olmuştur. Baba-oğul arasındaki mesafeleri yadırgarım hep, kabullenemem bana yabancı gelir. Neden bir baba oğluna töreler ya da ananeler adına yakın olamasın derim, eleştiririm bu durumu içten içe…
Babam Demek İçimi Acıtıyor
Selda Ataç / Fizik Öğretmeni / 25
Küçüklüğümden bu yana babam ismimi tek başına kullanmadı hiç... Hep başka birisiyle beraber, hep kıyaslayarak sevdi beni... Ya da sevmek için zorladı. Hayalindeki kız olamadım. Sadece kızı olduğu için sevmedi. Hep hayalindeki kız olmam çabasıyla geçti. 25 yıl sadece kızı olduğum için başını kaldırıp bir kere gülümsemedi babam… Onun için babam demek içimi acıtır.
Babam Yol Göstersin, Destek Olsun... Mükemmeliyetçi Olmasın...
Aytaç Kızılay / Fizik / 19
Babamın sevmediğim özelliği “mükemmeliyetçi” olması. Bu da, herhalde her ebeveynde olduğu gibi, evladında kendinde istediği durumları görmek istemesinden kaynaklanıyor. Bu da ikili ilişkilerde her zaman problem yaratıyor. Ben babamın yerinde olsam, çocuğumun doğru kararlar vermesi için sadece yol gösterir, destek olurdum.
www.gencdergisi.com
5 Yorum Yorum Yaz