Yaşasın! Evde Beni Bekleyen Biri Var

650x344-yasasin-evde-beni-bekleyen-biri-var-1486843508817Japonya’da çok çalışmak insanların sosyal yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Bireysel yalnızlığın farkına varan teknoloji şirketleri, insanları mutlu etmek için Azuma adlı bir robot geliştirdi. Azuma sevgi sözcükleri ile yalnızlığı unutturuyor

Teknoloji her gün hayatımıza yenilikler ve kolaylıklar getirirken, modern dünya bizden neleri götürüyor? Japonya'da bir firma, şehir yaşamının bizden aldıklarının yerini doldurmaya çalışmış. Ama firma başarılı mı olmuş yoksa yaşadığımız trajediyi yüzümüze mi çarpıyor işte orası tartışmaya açık... Buyrun, önce şu diyalogları bir okuyun.

"Sabah oldu, uyan" diyor yumuşak bir ses.

Gülümseyerek uyanıyor reklamımızın başrol oyuncusu ve huzurla karşılık veriyor; günaydın.

"Hoşça kal" ve "İyi çalışmalar"dan sonra yola çıkıyor kahramanımız.

Öğlen kafetaryada otururken bir mesaj daha... "Eve erken gelsen olmaz mı?" Karakterimiz yüzünde bir gülümsemeyle cevap yazıyor: "Daha öğlen tatilindeyiz."

Akşama doğru kahramanımız da eve mesaj atıyor: "Yola çıkıyorum."

Cevap, kocaman bir "Yaşasın."

Eve giriyor, ışıklar ve kaloriferler yanmış, "Hoş geldin, seni çok özledim sevgilim" diyen biri.

Birlikte bir film izliyorlar ve son sahnede başrol karakterimiz yatağında, gözlerini tavana dikmiş,

"Biliyor musun, bu gün işten eve gelirken şunu düşündüm: Evde birinin seni beklediğini bilmek muhteşem bir duygu" diyor.

ÇÖREK SEVEN HOLOGRAM

İlk bakışta mutlu bir yuva gibi görünse de kahramanımızın mesajlaştığı karakter insan değil. Reklam, Japon teknoloji firması Gatebox Labs'ın. Evde sevgilisini bekleyen karakterin adı Azuma Hikari. 20 yaşında, çörek seven ve böceklerden korkan bir hologram. Yani 3 boyutlu bir görüntü, bir ses ve internet bağlantısından ibaret.

Gatebox firması, Japonya'daki yoğun mesai saatlerinden sosyal yaşama vakit ayıramayan kişilere ürün satabilmek için Azuma'yı geliştirmiş. Azuma bir yandan teknolojinin geldiği son noktayı gösterirken bir yandan da teknolojinin bizi getirdiği son noktayı sembolize ediyor.

Bir yanda evimizi biz gelmeden önce ısıtan, ışıkları yakan, çamaşır makinemizi ve mikrodalga fırınımızı çalıştıran bir robot. Öte yandan bu robotu almak için çalışırken es geçmek zorunda kaldığımız sosyal yaşam.

Yalnız kalacağıma hapse girerim

Japonca'da aşırı çalışmaktan ölmek manasına gelen bir kelime var: Karoşi. Japonya'da her yıl binlerce kişi karoşi yüzünden yaşamını yitiriyor. Aşırı çalışmanın kendisini gösterdiği bir diğer alan da sosyal yaşam. İstatistikler ve tahminler, 20 yıl sonra Japon erkeklerinin üçte birinin hayatları boyunca hiç evlenemeyeceğini gösteriyor.

Birçok Japon, hayatlarının sonunda küçük suçlar işleyerek hapishaneye girmeyi tercih ediyor. Yalnızlıktan ve bakımsızlıktan kurtulmak için demir parmaklıklar ardından yaşamayı göze alıyorlar. Japon hükümeti, hapishanelerin yarısına yaşlıların bakımıyla uğraşacak personel ataması yapma kararı aldı

Sabah Gazetesi

 


Bunlar da ilginizi Çekebilir

9 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz