Yaşlı ve engelliye bakanlar kendisini nasıl motive edebilir?
- 23-02-2012
- KATEGORİ Haberler
- YAZAR Tuğba Akbey İnan

MANEVî BOYUTU UNUTMAYIN
Bakıcıların, bakım hizmetlerinden beklenen sonuçları kişinin özel durumundan dolayı alamıyorlarsa bundan dolayı kendilerini gereksiz yere suçlu görmemeleri gerektiğini kaydeden Seyyar şunları aktardı: "İyi yapılan şeylerin gerçekten doğru olduğuna inanın. Daha iyi yapılan şeylerin üzerine odaklanın. Gelecekte nelerin olabileceğine ya da olamayacağına dair endişeler beslemek yerine bakıma muhtaç kişiye bugün neler yapabileceğini düşünmeli. Gerektiğinde bir aile terapisti veya bir psikologdan destek alınmalı. Bakıcı, bütün zorluklara rağmen zorluklar nispetinde sevap kazandığını düşünmeli ve hayatına daha olumlu bakmalı."
Hasta güvenliği alanında uzman olan Dr. Nurullah Kurutkan ile ilk kez bakım güvenliği kavramı ekseninde uygulanabilir bir bakım hizmet konsepti geliştirdiklerini söyleyen Seyyar, bunu, "Bakım Hizmetleri ve Bakım Güvenliği" adı altında bir ders kitabı şeklinde kitaplaştırdıklarını sözlerine ekledi.
Bakıcı aile fertlerine bakım
hizmeti eğitimi verilmeli
Türkiye'de etkili bir bakım anlayışının sağlanması için bakım hizmet şuuru ve bakım güvenliği kültürünün oluşturulması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ali Seyyar, bakım hizmet şuurunun, muhtaç insanlara yapılan hizmetlerin insanî sorumluluğun ötesinde manevî bir boyutunun olduğu hatırlatılarak elde edilebileceğini söyledi. Seyyar, "Bakım hizmetleri veren yeterli sayıda merkez bulunmadığı için, çoğu aile çaresiz kalıyor. Onun için bakım ödeneği alan 340 bin civarında bakıcı aile fertlerine bu eğitim zorunlu olarak verilmeli." dedi.
Zaman Gazetesi
0 Yorum Yorum Yaz