Kadınlarda Tokofobinin Sebebi Kariyer Mi?

mehmet1-150x150Çağımızdaki teknolojik gelişmeler genel anlamda insanlığa faydalı hizmetler sunarken geri planda bazı değerleri olumsuz etkilemektedir. Teknolojik gelişmeler maddiyat anlamda insanları rahatlatırken maneviyat anlamında bireyselleştirme adına yalnızlaştırmaktadır. Bireyselleşen ve yalnızlaşan insanlarında fobi diye adını koyduğumuz korkuları da beraberinde getirmektedir.

Fobi; kişilerin korkuya bağlı olarak günlük yaşamda sorumluluklarını yerine getirme yerine kaçınma davranışında bulunma olarak tarif edilmektedir. Bu kişiler korkularının saçma olduğunun farkındadır, ancak korkularını mantıksal düşünerek engelleyemezler. Fobiye bağlı korkular kişilerin günlük işlevlerinde bozulmaya neden olabilmektedir.

Çağımız insanlarının fobileri yaygın olmasına rağmen bu korkular toplum tarafından önemsenmediği gibi korkusu olanları da küçümseyen tavırlar sergilemektedirler. “Ne var canım bunda korkacak, bunun nesinden korkuyorsun, hala şundan bundan korkuyorsun…” gibi ifadelerle kişilere özgü korkuları saygı göstermek yerine küçümsenir. Oysa aynı korkuları farklı boyutlarla bu kişiler de yaşamaktadırlar. Kapalı alanlardan korkma, yükseklikten korkma, bazı hayvanlardan korkma… gibi.

Çağın getirmiş olduğu maddiyata, maneviyat yoksunluğu da eklenince fobilere bir de “Tokofobi” eklenmiş oldu.

Nedir Bu Tokofobi?

Doğum yapma korkusu olan tokofobi; kadınlara özgü bir korkudur. Korkunun temelinde doğum yapmak görünse de temelinde farklı nedenler bulunmaktadır.

Tokofobi korkusu olan kadınlar, çocuk yapmaktan ve hamile kalmaktan korunmak için ciddi çaba sarf ederler. Bu kadınlar çocuk isteseler de korkularının önüne geçememektedirler.

Tokofobinin Nedenleri?

Tokofobi korkusu olan kadınlar çocuk doğurmaktan daha çok doğum anında acı çekmekten, ölmekten, delirmekten, doğum anında yardımcısız kalmaktan korkmaktadır. Bunun için bayanların son zamanlarda normal doğum yerine sezaryeni tercih etmeleri tokofobinin getirdiği bir durum olarak görülmektedir.

Tokofobi çocukluğunda tacize uğramış, annesini doğum yaparken ya da doğuma bağlı nedenlerle kaybetmiş kişilerde de bu korku daha fazla görülmektedir. Kısacası tokofobi korkusu olan kadınlar doğum yapmaktan öte doğumda kendisine ve çocuğa bir şey olmasından korkmaktadırlar.

Tokofobi Nasıl Anlaşılabilir?

Bu kişiler konuşmalarında genelde çevresinde yaşanmış olumsuz örnekleri ya da gazete ve televizyon haberlerini anlatarak kendisindeki korkuyu dolaylı olarak anlatmaya çalışırlar. Bunun nedeni de toplumun beklentilerine uygun davranma gayreti ya da çevresindekilerin tepkisinden çekinmedir.

Tokofobisi olan kadınlar çocuk doğurmaktan korktuğunu söylese toplum tavsiye ötesinde alaycı ve eleştirel bir dille kişiye yaklaşacaktır.

İleri boyutta tokofobisi olan kadınlar çocuk doğurma korkusuyla evlenmeyi dahi düşünmezler. Kadınlar yaradılışlarının

gereği olarak anne olacak şekilde donatılmışken korkuya bağlı olarak bunun farkına bile varamamaktadırlar.

Yine bunun yanında normal kadınlar kendini gerçekleştirme adına doğum yaparken; tokofobi korkusu olan bu kadınlar ise kendilerini gerçekleştirmek için kariyer adı altında farklı alanlara yönelmektedir. Bunun sonucunda da yalnızlaşan ve mutluluğu farklı alanlarda arayan insanlar olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Son zamanlarda ise tokofobi korkusunun dışında Avrupalı kadınlarda olduğu gibi bizim toplumumuzda da önce kariyer sonra doğum diyen bayanların sayısında hızla bir artış gözlenmektedir. Gençliğinde kariyer adı altında kendinden başkasını düşünmeyen; annelik duygusundan bihaber olan, çocuğun kariyerinin önüne geçeceğini, vücudunun şeklinin bozulacağını düşünen, kilo almaktan korkan kişilere de yaş ilerledikçe bu korkular yerleşmektedir.

Sonuç olarak kadınlarda görülen bu tokofobinin diğer sosyal fobiler gibi tedavi edilmesi gerekir. Bu konuda kişinin korkularını açık yürekle ifade etmesi gerekirken toplumun da gerekli anlayışı göstererek onların korkularına saygı duyması lazımdır. Korku konusunda uzmanından yardım almakla birlikte doğum zamanında doğum yaptıracak ekiple gerekli bilgiler paylaşılmalıdır.

 


Bunlar da ilginizi Çekebilir

1 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz