Sorular ve Cevaplar

Merhabalar bu sayfada her okuduğum kelime adına sizlere çok teşekkür

ederim, benim 5,5yaşında olan oğlumda şiddet dürtüsü baskın vaziyette

okula başladı ilk zamanlar uyum sorunu yaşadık sürekli birilerini

ısırdı şimdi alıştı ama yinede bazen yaptıkları ilerisi için beni

korkutuyor bana yardımcı olabilirmisiniz .Önerilerinizi bekliyorum

kolay gelsin Rabbim yar ve yardımcınız olsun

 

Cevap:

Şiddet konusunda kaynağı bulmak önemlidir. Çocuk bu davranışı nereden, kimden ve hangi kaynaktan öğreniyor. Birisini model alıyor da olabilir. Evde bu tarz davranışlar var mı? Anne baba ya da evdeki büyük çocuklar ona bu şekilde davranıyor mu? Televizyonda neler seyrediyor? Seyrettiği şeylerde şiddeti bir çözüm yolu olarak kullanan karakterler var mı? Tüm bu soruların cevabı size davranışın sebebi konusunda bilgi verecektir. Öfke ve şiddet, sebep olan davranış ortadan kalktıktan sonra hala devam ediyorsa mutlaka profesyonel anlamda yardım alın. Oğlunuz bunu problemlerini çözmek konusunda bir çözüm yolu olarak öğrenmesin.

 

 

 

2. Benim kızım var dört yaşını doldurdu ana okuluna vedim biraz ağladı sonra durdu ama fazla sürmedi cığlıklarla gitmicem diyor evde durcam diyor bebekliğinden beri ağlayan bir cocuk cok zor gecti huysuz büyüdü şimdi bu durum beni cok zorluyor yollamıyorum ne yapmalıyım teşekkürler.

 

Cevap:

Çocuklar anneden ilk ayrılma sürecine tepki gösterebilirler. Bazı çocuklarda bu süre daha uzun olabilir. Kaygıları ve endişeleri sebebiyle de sizi bırakmak istemeyebilir. Kızdığımızda kullandığımız bazı cümleler onun korkularını artırmış olabilir. ‘’ sen beni çok üzüyorsun, bırakıp gideceğim ya da hasta olup ölürüm, başkasının annesi olurum’’ şeklinde sözler de okula alışma konusunda zorluk çıkarabilir. Çocuk annesinin yanından uzaklaşmasından endişe edebilir. Yanında olmadığında bırakıp gideceğinden korkar. Bu sene en azından haftada üç günle okula başlayabilir. ilk günler süreyi çok kısa tutun. Siz de onunla birlikte okulda bekleyin. Birkaç saat oyundan sonra birlikte eve dönmek faydalı olacaktır. ilk günler yorulmazsa ertesi gün hevesle gidebilir. Gitgide artan sürelerle okulda kalırsa daha kolay alışır. Yarın gidecek misin şeklinde sürekli sorular sormak, var olan inatlaşmayı da artırabilir. Okula kimin bırakıp, kimin alacağı açıkça anlatılmalıdır. Okuldan geç alınan çocuklarda okula gitmek konusunda sorunlar yaşanabilir. Bunlara dikkat edilirse, biraz sabırla okula daha kolay alışabilir. Suçlamak, cezalandırmak ve tehdit etmek işi zorlaştırır.

 

 

 

 

 

3. merhaba:

 

Sizden yardım istiyorum lütfen bana yardım edin.Ben 2006 yılında evlendim 6 yıllık evllik sonunda şuanda boşanma aşamasındayım.5 yaşında Allah sağlık versin bir kızım var.Boşanma sebebimiz şiddet oldu.babasının bana uyguladığı fizksel şiddeti kızım gördü.Bundandolayı kızım çok etkilendi.ayrıldığımız ilk 2 ay süresince kızım babasını ve evini istedi.Fakat babası hiçbir şekilde arayıp sormadı.2ay sonra aradığında kızım telefonlara çıkmak istemedi.gelip almak istedi.Kızım gitmek istemedi.boşanma davamız açıldı şuan tam 8 ay oldu.mahkeme kzıımı geçici velayetini bana verdi.kızım 15 günde bir yatılı olarak babaya gidiyor göstermemezlik yapmıyorum babasını asla kötülemiyorum buna rağmen kızım her gidişinde ağlama krizlerine giriyor beni bırakma anne diye bağrıyor çırpınıyor buda beni kahrediyor.geldiğinde her gece ağlayarak kalkıyor.elimi tutarak uyuyor.bana çok bağlandı.en son alışıda çok sıkıntı oldu kızım kapı önünde yine ağlamaklı babasına verirken kaçmaya başladı elektriktrofosunun arasına saklandı gitmicem diye çığlıklar atmaya başladı buna rağmen babası ağlata ağlata götürdü.ve bundan dolayı kızımın babası beni suçluyor.şimdi ise kızımı yine almaya gelecek kızımkoltukların arkasında oynuyor burda babam beni bulamaz diye.ben neyapayım karşımdaki insan sonuçta babası; bunu kızıma anlayacağı dilde babasının kötü olmadığını seni çok sevdiğini biz seni bırakmıyacağız diyorum ama bana tepki veriyor.Ben nasıl davranmalıyım ne yapmalıyım karşımdaki ile konuşulmuyor.ne olur bana bir çıkar yol gösterin kızımı böyle ağlata ağlata götürmeye devam etsinmi yoksa ben kızım istemediği için vermeyeyim mi?Ne yapayım çaresizim tek istediğim kızım huzurlu olsun mutlu olsun ...

4.

cevap:

Yaşadığınız durum gerçekten zor. Sizde arada kalmışsınız. Kızınıza yaklaşımınız ve kullandığınız kelimeler doğru... Babayı kötülemek ileride sıkıntılı sonuçlara yol açabilir. Vermemek, alıkoymak da karşı tarafla inatlaşmayı artırır. O da size vermemek gibi yollara baş vurabilir. Babasının size şiddet uygulamasına şahit olduğu için babadan korkuyor olabilir. Babanın öfkeli hali onda travmatik bir yaşantıya dönüşmüş. Babadan kaçınması da bu yüzden olabilir. Baba aldığı zamanlarda alışana kadar dışarıda vakit geçirmeleri, parkta v.s. ortamlarda oynamaları iyi olabilir. Eğer ikna edebilirseniz ilk zamanlar yatıya kalmadan gelirse daha az sıkıntılı olur. bu konuda mutlaka bir uzmandan yardım alın. Çocuk babaya gittiğinde ne yaşıyor, nasıl vakit geçiriyor. Kimlerle muhatap oluyor, size bu konuda yardımcı olacaklardır. Çocuklar kendilerini güvende hissetmediklerinde bu şekilde davranırlar. Bir pedagog ya da çocuk psikoloğu ile çözmeye çalışırsanız daha kısa sürede sonuç alabilirsiniz. Allah yardımcınız olsun...

*Banu Yaşar'a sorularınızı yasarbanu@yahoo.com adresinden ya da yorum bölümünden sorabilirsiniz.


Bunlar da ilginizi Çekebilir

8 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz