Müziğin Bebeğinize Faydası

Bebeğiniz doğduğu anda bile 12 haftalık bir dinleme tecrübesine sahiptir ve işitme kabiliyeti son derece gelişmiş durumdadır. Bazı sesleri diğer seslere tercih te edebilmektedir özellikle de annesin sesini tanıyıp tercih edebilmektedir.

Bebekler müziği basit seslere göre daha çekici bulmaktadırlar. Müzik bebeklerin dinleme yetilerini geliştirir. Bu yeti onların öğrenme kabiliyetleri ve akademik başarıları için de hayati öneme sahiptir. Müzik gelişimin tüm alanlarını pozitif yönde etkiler. Beden ve aklın birlikte çalışmasını destekler. Yeni sesler, melodiler ve kelimeler öğrenildikçe genç beyinler gelişir, yaratıcılık, hayal gücü aşamalar kaydeder. Müziğin sakinleştirici ve neşeli vakit geçirten özellikleri de vardır ki sinirli ve sıkılmış ufaklıklara biçilmiş kaftandır.

Peki ya Mozart?

Klasik müziğin bebekleri sakinleştirici etkisi bilinmekle beraber genel kanının aksine bebeklerin ve çocukların zekasını (IQ) arttırıcı bir etkisini belirlemiş bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Çocuğunuza Mozart’tan öte türü ne olursa olsun genel bir müzik sevgisi aşılamanız çok önemlidir. Çocuğunuza müzik çalmanız, onunla birlikte şarkı söylemeniz, dans etmeniz, aranızdaki bağın daha da güçlenmesi için çok önemlidir. İşte size bilimsel çalışmaların ışığında müzik ve hareketin faydaları:

Müzik ve müzik denemeleri beyin gelişimini destekler, yaşamın ilk 3 yılındaki önemli beyin bağlantılarının oluşumunda önemli etkiye sahiptir.

Müzik hafıza yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur. 8 aylık bebekler iki hafta hiç duymasalar bile tanıdık bir müziği hatırlayabilirler. Daha da büyüdüklerinde şarkılar alfabeyi, sayıları ve yeni kelimeleri öğrenmelerinde yardımcı olur.

Müzik aktivitelerinin ve tekerlemelerin duygusal gelişim ve erken dil gelişimine ek olarak genel beyin aktivitesini de desteklediğini gösteren kanıtlar sürekli olarak artmaktadır. Öncesinde böyle bir deneyimleri olmadığı için tekerlemeleri algılayamayan okul öncesi çocuklarının ilk okul okuma deneyimlerinde de benzer şekilde bir güçlükle karşılaştıkları gözlemlenmiştir.

Diğer öğrenim deneyimlerinde olduğu gibi pasif uygulamalar değil aktif olarak eyleme dahil olmak asıl beyin geliştirici etkiyi oluşturmaktadır. Çocuğunuza müzik çalmakla yetinmemelisiniz. Onu aktif olarak kendisini müzikle ifade edebileceği deneyimlere başka bir deyişle, şarkı, hareket, dans, çeşitli objelerle ses çıkarma gibi aktivitelere sokmalısınız.

Bebeğinizi harekete ve müziğe cesaretlendirmeniz onun beyin gelişimini desteklemenin harika bir yoludur. Hareket ve egzersiz yeni beyin hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak öğrenmeyi kolaylaştırır.


Bunlar da ilginizi Çekebilir

4 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz