Ödev Kimin Sorumluluğu?

18Büyük kızım ilkokul bire başladığı için ödev kelimesi sıkça geçiyor bizim evde ; diğer evlerde olduğu gibi. Aynı zamanda ebeveynler arasındaki ilişkileri sekteye uğratan bir yanı da var kabul etmek gerekirse ödevin. Çok sabırlı bir toplum olamadığımızdan çocuğun isteksizliği, yavaşlığı zihninde pek çok şey olan anne ve baba için kriz sebebi olabiliyor.

Bir de annelere yüklenen bir yanı var tabi… Erkeğin görevlerinde epeycesini yüklenen kadına bir de öğretmenlik görevi verilince , yükler ve stres biraz daha artıyor . Nüfusun azaldığına dikkat çekenler ödevler ve çocukla yıpranan kadınları da es geçmemeliler bence. Bir de mükemmelletçiyse anneler.

Geçen haftalarda kızımla son zamanlardaki ilişkimize dair düşünürken birden “ödevini yaptın mı?” çarkına çoktan girdiğimi fark ettim. O an aslında bu halin ilişkiyi nasıl yıprattığını da gördüm. Bir ömür ona bu sorumluluğunu hatırlatan bir anne olmak istemiyorum ki ben . Yaptığında da yapamadığında da sorumluluk ona ait olsun istiyorum.

Hatamı fark edince aldım karşıma ; ben sana bunu sıkça sorarak hata yaptığımı fark ettim. Bu senin sorumluluğun ben sadece senin destekçin olacağım bundan sonra dedim. Onun da hoşuna gitti. O gün bugündür sadece destek olmaya çalışıyorum-zaman planlamasında ve yanında olarak- Geçtiğimiz günlerde ödevlerinden bir kısmını bırakıp erken yatınca , gecenin bir vakti kalkıp tamamlamasından kısa vadede sözümü tuttuğumu görüp sevindim kendi adıma.

Tam da benim de yaşadığım bu kısır döngüyü pek çok aile yaşıyor biliyorum. Bu sebeple Pedagog Mehmet Teber Bey e ödev ve sorumluluklar hususunda sorular sordum. Ödev kimin sorumluluğunda soruma Mehmet Bey biraz daha geriden başlayarak yanıt verdi. Yani bu zamana kadar sorumluluk eğitimi vermediğimiz bir çocuğu salt ödev ve sorumluluk üzerinden değerlendiremeyeceğimizin altını çizdi. “Çocuğuna sorumluluk eğitimi vermeyen ebeveynlerin çocukları ödev yapmakta zorlanır “ dedi. “Ama bir öğretmen bir çocuğun yaşının üstünde ödev veriyorsa çocuk sorumluluğunu bilse bile bu ödevleri uzun, sıkıcı ya da oyun vaktini elinden aldığı için yapmayabilir. “ diye de ekledi.

Elbette salt sorumluluk üzerinden değerlendirilemez ödev . Mehmet Bey ;” Psikolojik sorunları olan , depresyonu, kaygısı, takıntısı, DEHB’si olan çocuklar da ödev yapmakta zorlanırlar. Çocuğun zekası geriden geliyorsa, öğrenme güçlüğü varsa bu da ödevin önünde engel olabilir.

Yani bir çocuk ödev yapmıyorsa bu direk sorumluluğa bağlanmaz. Psikolojik faktörler elendikten, çocuğun eğitim geçmişi incelendikten ve öğretmenin tutumu göz önüne alındıktan sonra tüm bu üç alanda sorun yoksa ve çocuk hala ödev yapmıyorsa işte o zaman sorumluluktan bahsedebiliriz “,şeklinde yanıtladı ödev ve sorumluluklar hususunu .

“Bu çocuk ödev yapmıyor” çıkarımından önce , ebeveynler kendi içlerinde Pedagog Mehmet Bey ‘in söylediği noktaları değerlendirdikten sonra kendi çözümünü bulacaktır diye düşünüyorum .

 


Bunlar da ilginizi Çekebilir

0 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz