Teog Kaygısı

1907295_10152351073468618_8239918506504381954_n1-231x326Teog yaklaştı ve sınav kaygısı Psikoloji ’deki tahtına oturdu. Bir çok öğrenci bu farkındalık ile stres ve kaygı noktasında destek için başvuruyor.Bu sebeple öğrenci kardeşlerime ufak tavsiyeler yazmanın yerinde olacağına inanıyorum.

Yaşanan heyecan durumları elbette dönem dönem yaşantı içerisinde karşımıza çıkacak. Heyecan güzeldir. Ancak kontrol edilemediğinde kendimizi tam anlamıyla yansıtma durumuna engel olabiliyor.

Değerli öğrenci kardeşim;Kendine şu soruyu sormanı istiyorum?

  • Kaygı duymamın nedeni ne ?


 

  • Yeterince hazırlanamadığım için …(mi?)

  • Hazırlandım ama sınav esnasında ya soru kaçırırsam …(mı?)

  • Sınav esnasında gelecek kaygısı ile senaryolar üretiyorum.(Aileme ne derim?Onca etüt parası boşa giderse!Ya istediğim okul puanını tutturamazsam!)


Ayakta kabus görüyorsun yani.Üstelikte soruları bıraktın kabus senaryoları yazıyorsun.İki işi birden başarmak mümkünmü?Sorulara adapte olma sorunu oluşması kaçınılmaz oluyor bu durumda.

Haydi madem senaryo yazıyoruz.Seninle bir hayal kuralım:

Şimdi bir sirktesin ve sende cambazsın . İpte yürüyeceksin seyircilerin gözü sende.

Aslında en iyi yaptığın ve fazlasıyla sıkı çalıştığın ipte yürümeye başlıyorsun.Tek dikkat etmen gereken ayakların ve ip..

Şöyle düşün ;

‘ya yapamazsam, yapamazsam ,yapamazsam’ diye aklından düşünce baloncukları oluşmaya başladı. Ama gözlerin ayaklarında ve ipte nasılsa bişey olmaz sanıyorsun.

Oysa ki beyin fonksiyonları davranış üzerinde etkili. Beyine gönderdiğin ‘yapamıyorum mesajı ’davranışa dönüşecek bu şekilde devam edersen. Önce nefesin hızlanacak sonra dizlerin titreyecek derken gerecekten yapamıyacam , özgüvensizliği seni o ipten düşürecek.

Olumsuz düşünce negatifi beraberinde getirir. Fikrin neyse zikrin yani davranışın ona dönüşecek.

O yüzden beynimizin iplerini aman ha olumsuz düşüncelere teslim etmeyelim. Olumsuz düşünceler çürük bir dal gibidir .Beyninin iplerini nereye bağladığını sen düşün şimdi???

Eğer gerçekten çalışmanın hakkını verdim , elimden geleni yaptım diyorsan, olumsuz düşünceler aklına düştüğünde, tam tersi olumlu cümleler ile def operasyonu yapacaksın.Tabiki sınav esnasında ‘yapabilirim yapabiirim’ kelimelerine deodaklanma gafletinede düşmeden…Cümleleri montunla askıya as.Adapte ol. Aklından da konuşsan Sessizlik sınıf içerisinde konuşmak yok : ) Ancak kafandaki gürültüleri susturarak,sorulara dikkat verip odaklanabilirsin.





  • Sınav esnasında sıkılıyorum ?


Alışamadığımız bir durum var. Demek ki provasızız. Yeterince antrenman yapılmadığında sınav esnasında sorular çok uzun gelir ve sıkılmaya neden olur. Sıkılmayla birlikte kafa dağılır başka yerlere.

O yüzden’ sınava hazırlık süresi’, ‘sınava gidiş hali’ ve ‘sınav anı’ olmak üzere üç temel durum vardır. Hazırlanırken verimli ve sınav formatına provalı olunmalı(sınav ortamı,zamanı,soru sayısı. ..provalarını kastediyorum).

ikincisi ;sınava gidiş hali ,yani sabah öyle bir kalkıyoruz ki sınava değil sanki savaşa gidiyoruz.Aileler çocuklarını askere yolcu edercesine ruh hallerini değişiyor.

Aileye nacizane tavsiyem, sınava giriş hazırlıklarını bir gün öncesinden tamamladıktan sonra o sabah her gün ki gibi sınav nasihatleriyle güne başlamadan ,neşeli ailece güzel bir kahvaltı yapıp relaks bir şekilde evden yolcu etmek gerekli çocuklarımızı.

Ailenin heyecanlı tutumları çocuğun gözünde sınavı hayat meselesine dönüştürebiliyor.Unutulmamalı ki;Sunulan sınav atmosferi günün başlangıcında, çocukta motivasyon düşmesi ve stres kaygı durumunu tetiklemektedir.

‘’Birgün okul ortamında iken ;Sınava giren ilkokul çocuklarının ailelerini gözlemledim.Anne-baba ,tüm aile boyu çocuğu heyacanla bekleyen bir tayfa ..tayfalar.Sınavın bitmesine yakın ilk çıkan çocuğun çıkışını gören tayfaların ,olay mahalline koşarcasına ;çıkan çocuğu çembere almaları çok üzücü geldi bana .

Sınavın bu kadar yüceltilmesi elbette ki ona ulaşma yolunda da kaygı engellerini oluşturması çok da şaşırtıcı değil bana göre.

O yüzden ailelere düşen en büyük görevde sanırım çocuğun sınav durumuna ,korku fonu vermemeleri….Sınav anında;İnanın dıdım dıdım dıdım diye bildiğimiz heyecanlı arka fon ,ta ki sınavdan çıkana kadar çocukların beyninde çirkin bir melodi.Fazla gürültü dikkati dağıtır.Öyleyse beynimizdeki seslere de geçiş vermeyeceğiz.

Çocuklara destek için Önce aileler sakin,relaks…

Ailelere küçük bir tavsiyeden sonra ,Değerli Öğrenci Kardeşim ;

Sınav anında sorulara çok odaklandın buna rağmen yapamadığın sorular motivasyonunu bozmasın.Çünkü herşeyi bilmen beklenemez.Bence önce yapabildiklerini kurtarmaya çalış.Yapamadıklarınla vakit kaybetme.En son onlarla uğraşman en güzeli.Yapabildiklerin motivasyonunu daha çok arttıracak.

Sen elinden geleni yaptın ve sonucu takdiri ilahi …

İnanırsanız başarırsınız.Hiç bir emek karşılıksız kalmaz.

Sınavda hepinize başarılar diliyorum


Bunlar da ilginizi Çekebilir

4 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz