Bitik Erkekler




Uzun zamandan beri siz Değerli ÇocukAile Okurlarıma tavsiye etmeyi düşündüğüm fakat hakkında yazma fırsatı bulamadığım için tanıtmayı geciktirdiğim, herkesin okuması gereken bir kitap “Bitik Erkekler”

Kitapta erkeklerin her alanda nasıl geri bırakıldığı, erkekliğin aşağılanışı ve erkekliği bitiş süreci anlatılıyor.
Uluslararası üne sahip psikolog Philip Zimbardo ve ona araştırmalarında eşlik eden Nikita Coulombe, erkekliğin nasıl iflas ettiğini gösteriyorlar.
Yazarlar tüm dünyaya acil çağrı yapıyorlar:

“Artık bir uyanma çağrısının vakti geldi. Genç erkeklerin yeterli akademik performans gösteremediklerini her ülkede duyurmalıyız. Eğer yakın zamanda düzeltici adımlar atılmazsa erkekler; aileleri, toplumları ve hatta ulusların kaderi için sonuç felaket olabilir.

Erkeklik krizde. Genç erkekler daha önce hiç olmadıkları kadar başarısız oluyorlar.
Peki neden böyle? Ve ne yapılması gerekiyor?”

Uzun bir araştırma sonucu erkeklerin her alanda nasıl geri bırakıldığını detaylıca incelenmiş.

Kitaptan eğitim alanında erkek çocuklarının nasıl geri bırakıldığı üzerine bir bölüm:

“ABD tarihinde ilk defa erkekler babalarından daha az eğitim alıyorlar. Üstelik akademi artık daha çok kadınların uğraşı. Kadınlar, erkekleri her düzeyde alt ediyorlar, ilkokuldan üniversiteye kadar. Abd’de 13-14 yaşındaki erkeklerin dörtte biri bile yazmada veya okumada yetkin değil, kızlarınsa yüzde 41’i yazmada ve 34’ü okumada yetkin. Genç erkeklerin SAT(okula uygunluğu ölçen standart bir test) puanları, 2011’de son kırk yılın en düşük seviyesineydi.

Erkekler okula başladıklarında genelde kızlara göre fiziksel açıdan daha aktif, sosyal açıdan ve dilsel açıdan daha az olgun olurlar. Erkekler, kızlardan daha aktif oldukları için uzun süre oturmakta daha çok zorluk çekerler.

Anaokullarında çocuklara artık okuma öğretiliyor ve erkekler bu yaşta kozlardan daha az dilsel beceriye sahip olduklarından, okuma alıştırmalarında kızlar kadar öğrenmeye hazır değiller.

Ortalama kızlar, dil alanında başlangıçta erkeklerden daha güçlüler ve ilkokul derslerinin beşte dördü dil üzerine kurulu. Dolayısıyla erkekler okuma yazmada iyi olmadıklarını düşünüyorlar ve bu algılanan eksiklik negatif öz kimliklerin bir parçası haline geliyor.

Erkekler en iyi uygulama yoluyla öğrenme eğilimindeler ve okullar, gerçek nesneleri kullamak gibi imkanları yeterince sunmuyorlar. Dahası, günlükler ve birinci şahıs anlatıları, daha çok kızların tercih ettiği yazı türleri, erkeklerin sevdiği çizgi romanlar ve bilim kurgu kitaplarına yeğleniyor.

Erkek öğretmenler, okul öğrenmelerinin dokuzda birinden daha azını oluşturuyor.(İngiltere’de beşte birden daha az) . İlkokul öğretmenlerinin çoğu kadın ve bu da erkeklere özgü bir uğraş edinmek için daha az pozitif erkek rol model sunuyor. Bunun lise sınıflarında daha da geçerli olduğunu ekleyebiliriz.”

Eğitim Bursu konusunda yapılan cinsiyetçi ayrımcılıklar üzerine kitaptan bir bölüm:

“Tüm cinsiyet ve etnik kökenlerden kişilere sunulan birçok burs bulunuyor ancak hem akademik bursların hem de spor burslarının çoğu erkeklerden ziyade kadınlara sunuluyor. ABD’nin en popüler burs arama ve başvuru sitelerinden biri olan scholarship.om’da kadınlara verilen burslar, erkeklere verilenleri dörtte bir oranına aştı. Erkeklere verilen bursların hepsi belirli bir coğrafi bölge ya da üniversiteyle sınırlanmışken kadınların burslarına ülkenin her yanından aday başvuruları kabul ediliyor.

Özel olarak “bekar annelere” önerilen birçok burs varken yalnızca “bekar babalara” önerilen herhangi bir burs yok. Bunun yanında 1970’lerde ebeveynlerin oğullarının eğitimine harcama yapma eğilimi 1990’da kızlarının eğitimine harcama yapma eğilimiyle eşitlenmekle kalmamış, 2000’lerin sonlarında durum tersine dönmüştür; aileleler bugün oğullarına oranla kızlarının eğitimine yüzde 25 daha fazla harcama yapıyor. Parayı başkası ödüyorsa neden sevdiğiniz bölümü seçmeyesiniz?”

Sağlık alanında yapılan cinsiyetçi ayrımcılıklara dikkat çeken bir bölüm:

“Göğüs kanseri tanısı konulan kadınlara kıyasla prostat kanseri tanısı konulan erkekler daha fazla ama yine e fedoral harcamalarda göğüs kanseri araştırmaları, prostat kanseri araştırmalarına göre neredeyse ikiye bir oranına daha fazla destekleniyor. ABD hükümeti ayı zamanda kadının sağlığı için bir internet kaynağı sunmuş bulunuyor(womenshealth.gov) ama erkekler için benzer bir menshealth.gov bulunmuyor. İlginç bir şekilde erkek sağlığı, kadın sağlığı sitesinde bir alt grupta yer alıyor(womenshealth.gov/mens-health)

Kitapta bilimsel araştırmalar yanında pek çok erkeğin konu ile ilgili görüşleri de alınmış.

O görüşlerden biri:

“Feminizm sonrasında nesilde cinsiyet rolleri belirsiz. Bugün yirmilerinin sonlarında ve otuzlarının başlarında olan erkekler, hassas ve şefkatli olacak ve herhangi bir agresif dürtüye engel olacak şekilde yetiştirildiler. Fakat bununla hiçbir yere varamadıklarını fark ettiler. Yirmilerinde ve otuzlarının başlarında olan kadınlar, kadının güçlenmesinden bahsediyorlar ama hala kuvvet ve saldırganlığın açıkça sergilenmesine cinsel ilgi duyuyorlar.”

Cinsiyet rollerinin belirsizliğinin erkeklerin kafasını nasıl karıştırdığı pek çok kişiden görüş alınarak örneklenmiş.

Cinsiyet rollerinin belirsizliğinin erkekleri kadınlardan uzaklaştırdığı, erkekleri porno ve bilgisayar oyunlarına yönlendirdiği, obezitenin erkekler için büyük problem olmaya başladığı da kitapta üzerinde çokça durulan konulardan.

Kadın ve erkek herkesin okuması gereken bir kitap: Bitik Erkekler
Anne-babalara da özellikle tavsiye ederim.

Sema Maraşlı www.cocukaile.net



Bunlar da ilginizi Çekebilir

3 Yorum Yorum Yaz

Yorum Yaz