Aşağılama Tutkusu
- 03-11-2015
- KATEGORİ Tuğba Akbey İnan
- YAZAR Tuğba Akbey İnan

Cezalandırarak, ödüle boğarak, aşağılayarak, duygusal ve fiziksel şiddete maruz bırakarak, küserek, affetmeyerek, öfkelenince ortalığı yıkarak ne anlatmaya çalışıyor olabiliriz ki çocuklara. “Bana böyle davranıldığı için daha serinkanlı, sabırlı, ferasetli biri oldum “ diyebilecek kaç kişi vardır içimizde?
***
Seçim günü bir gazete manşetine “Oy kullanmaya giderken beyninizi yanınıza almayı unutmayın” cümlesini taşıdı. Nereden baksanız utanç verici bu manşetten daha çok, o manşeti oraya taşıyacak kişilerin sayılarının çokluğuna üzülürüm ben. Bir de bu aşağılama dilinden çıkan sonucu tahmin etmeme basiretsizliğine.
Bunu yapanlar, kendini aşağılanmış, örselenmiş hisseden insanların, onlara itaat etmelerini bekliyor. Bu dil öfkeden, nefretten başka bir sonuca götürmüyor insanları oysa ki. Tercihte bulunana beyinsiz, aptal, akılsız diyenler, çıkan sonuç sonrası eminim hiç özeleştiri yapmayacaktır. Bunun için vicdan, sağduyu gerekir çünkü. Onlar için sonuç onların tezini ortaya çıkartan bir durum nihayetinde.
Aynı hal, duruş, dil eğitim sistemimizde de, ebeveynlik duruşumuzda da mevcut ne yazık ki… Etiketlere boğduğumuz çocuğumuzun, tüm bunlara rağmen efendi, dediğimizi yapan, saygılı çocuklar olmasını bekliyoruz. En fazla şartlar eşitlenen kadar içerden bileylenen bıçağa dönerler bu şartlarda . Bir yetişkinin gazetenin manşetini okuduğunda hissettiğini “şey” çocuğun hissettiği şeyle aynı nihayetinde. Tam da bu sebeple, çocukken çok sakindi denenin, ergenlikte agresifliği…
Sürekli gençlere, çocuklara hallerinden dolayı eleştiri de bulunanlar, gündelik hayatta hallerine baksalar çıkan sonuca çokta şaşırmayacaklar. Üstelik çocuklar işlerin yolunda gitmediğini, bizim “ sorun” dediğimiz “ sinyallerle” belli ediyorken, bunları görmeden devam ediyor pek çok anne baba yıkıcı cümlelerine.
İnsanın tüm evrelerinde, tüm muhataplarında önemsediği dili, korumaya çalıştığı onuru, oluşturmaya uğraştığı değer algısını çocuklardan sakınanların çıkan sonucu, medyanın aşağılayan ve yok sayan dilini okuyarak çok daha net anlayabilecekler diye düşünüyorum. Nihayetinde “ kibirli” , başkasının kendisini “ aşağıda “ hissetmesinden beslenmiyor mu? Kendi kibrini fark edemeyen anne babalarda, çocuklarının kendilerini hissettiği aşağıda olma halinden besleniyorlar fark etmeseler de.
Pazar günkü seçimlerin sonuçları, şimdiki zamanda olmadı elbette. Kendi mağdurlarını oluşturan sistem, bir gün onların da tercihler yapacağını unuttu. Hep aynı aşağılık hissiyle karşılık verecek sandı. Şaşkınlar bu sebeple.
Anne babalarda yıllar sonra, bu zamanda oluşturdukları mağduriyetin bedelini ödemek istemiyorlarsa, “ kibirli dilden” vazgeçip, “ tevazu sahibi” bir dile ihtiyaçları olduğunu görmeliler. Bu bizden daha zayıf, bakıma muhtaç, bize ihtiyaç duyan birini azdırmak değil, hakkını vermek anlamına gelir.
Nihayetinde bu büyüklük hali, anne babalığında, medya dilinin de, eğitimciliğinde görüş alanını daraltan en önemli unsurlardan. İnsan olduğu için kıymetli, saygıyı hak ettiğini düşündüğümüz ve öyle yetiştirme gayretinde olduğunu düşündüğümüz çocuklarla, bu medya dilini, toplumsal dili değiştirebiliriz.
Devamı için;
http://m.gazetevahdet.com/asagilama-tutkusu-4029yy.htm
gulpembe
zaten neredeyse tum dunyada hukumetler ekonomik krizle gelir,kriz tehlikesiyle kalir, yine baska bir ekonomik krizle giderler. dolayisiyla secmen tabiki cebini dusuyor.gelismemis ulkelerde sistem oyle kurulmus ki kim basa gelirse otekisinin kafasina vuracak.secimlerin insanlari bu kadar cileden cikarmasi bu yuzden. yasadigim memlekette ne belediye baskaninin ismi,ne secimler hakkinda neredeyse hic bir fikrim yok. umrumda da degil cunku sistem saglikli,karsi tarafa vurmak isteyen alasagi edilir,yani basa kim gelirse gelsin benim haklarim korunmustur, bunun icin ayrica mucadele etmeme gerek yok.siyasi fikrimi soyler cekilirim,karsi gorustekileri yok etmem gerekmez.
bizim cocuklugumuzda da kismen etiketleme vardi,arkadaslar olarak farkli dusunurduk.ben erbakani arkadasim deniz baykali severdi.cunku babalarimiz onlari severdi.ama aksam olunca herkes olacak o kadari izler,levent kircayla guler,ertesi gun birbirimize anlatirdik.simdi yine kardes, millet oldugumzu bize hatirlatan o programlar yok,tvler tek elden yonetiliyor,sanatcilar borc ve surgun icinde kederden oluyorsa burda baska bir sey var demektir. levent kirca benim cocuklugumdu. olum haberini alinca cok duygulandim yanimdakiler sasirdi, ickici,kemalist adamin biriydi ,saka mi yapiyorsun dediler. nasil bu kadar sevgisiz olduk?, nasil bu kadar tanricilik oynamaya merak sardik,ayristik anlamak mumkun degil. insan herseyini kaybedebilir,yine dustugu yerden kalkar yeterki nesesini umudunu yitirmesin.memleketler de insanlar gibidir.farkliliga saygi duyalim,birbirimzi tehdit olarak gormekten vazgecelim.insanligimizi verdigimiz oy tuttugumuz takim,cemaat belirlemesin. nesemizi kaybetmeyelim...
Cihan